Διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό

Δύο «ναι»- Τρία «όχι» εκ μέρους της κυβέρνησης οριοθέτησαν την διαπραγμάτευση με την τρόϊκα για το ασφαλιστικό.

Η διαπραγμάτευση απλώς δεν... ολοκληρώθηκε και κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστεί τόσο μέσω τεχνικών κλιμακίων όσο και διά ζώσης.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, η ελληνική πλευρά αντιλαμβανόμενη ότι η τρόϊκα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως τον μεγάλο...δημοσιονομικό ασθενή, αρνήθηκε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της συνταξης και την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ετη

με συνοπτικές διαδικασίες.

Στον αντίποδα, φέρεται να εξετάζει:

Την αύξηση των ετών ασφάλισης που απαιτούνται για την λήψη κατώτατης σύνταξης στα 21 έτη και 6 μήνες ή 6.500 ένσημα από 15 έτη που είναι σήμερα και το “πάγωμα” των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται για τα έτη 2016-2017.

Στην περίπτωση που τα μέτρα τα οποία ζητά η τρόϊκα υιοθετηθούν ακόμη και στο εγγύς μέλλον, περίπου 250.000 ασφαλισμένοι που καλύπτονται από ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις θα δουν τον εργασιακό βίο τους να παρατείνεται έως και επτά χρόνια, οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες έως και 20%, ενώ αρκετοί από τους 200.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα βρεθούν με μειωμένο ή χωρίς το ειδικό βοήθημα!

Στόχος μοναδικός και αδιαπραγμάτευτος: Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με κάθε τρόπο.Είτε με τον περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στο προνοιακό μέρος των συνταξιοδοτικών παροχών που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές τις οποίες εχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι είτε με το να κλείσουν οι πόρτες εξόδου προς την συνταξιοδότηση, με ευνοϊκές διατάξεις.

Τα μέτρα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, είναι:

Η εφαρμογή των νέων, μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, νωρίτερα από την πρόβλεψη του σχετικού νόμου (Ν.3863/2010) με στόχο τον περιορισμό της σύνταξης.

Η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος, με εξαιρετικά περιορισμένο μεταβατικό στάδιο σε σχέση με αυτό που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και η επανεξεταση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του, ως προνοιακού χαρακτήρα παροχή, ενδεχομένως συμπληρωματικά με το ελαχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά, η τρόϊκα φαίνεται να αποδέχεται -επί του παρόντος, τουλάχιστον- την ελληνική άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση στο όριο των ομαδικών απολύσεων και στην διαδικασία λήψης απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από τα συνδικάτα.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα