Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την κυβέρνηση μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι με το δημοσιονομικό κενό να παραμένει το βασικότερο αγκάθι. Η Τρόικα ζητά επιτακτικά μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. απορρίπτοντας τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς που υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων. «Δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς να δεσμευτούμε ότι θα ληφθούν

νέα μέτρα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Πάντως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε άλλα θέματα όπως τα εργασιακά και θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Ήταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο. Πάντως δεν καθορίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Δύο «ναι»- Τρία «όχι» εκ μέρους της κυβέρνησης οριοθέτησαν την διαπραγμάτευση με την τρόϊκα για το ασφαλιστικό. Η διαπραγμάτευση απλώς δεν... ολοκληρώθηκε και κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστεί τόσο μέσω τεχνικών κλιμακίων όσο και διά ζώσης. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, η ελληνική πλευρά αντιλαμβανόμενη ότι η τρόϊκα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως τον μεγάλο...δημοσιονομικό ασθενή, αρνήθηκε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της συνταξης και την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ετη με συνοπτικές διαδικασίες.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια την προληπτική γραμμή πίστωσης, δεδομένου ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει διαμηνύσει πως το «κλείσιμο» της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή. Στο σημερινό Euroworking Group θα φανεί τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου ωστόσο οι εξελίξεις από το Παρίσι δεν φαίνεται να επιτρέπουν τον σχεδιασμό μιας συνολικής απόφασης.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μακρά παράταση του προγράμματος» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg, μετά το τέλος των συνομιλιών επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι είναι «ισχυρή και η πίεση της Κομισιόν, κυρίως, για παράταση του προγράμματος για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ο χρόνος και το πεδίο συνεννόησης. Πολιτικό πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργεί η νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 10.00 το πρωί για μια πρώτη αποτίμηση και για το σχεδιασμό της στρατηγικής της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, δεδομένου και του γεγονότος πως αρχίσει να πιέζει ο χρόνος και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα