Οι NYT για τον Γ. Βαρουφάκη

«Η προκλητική στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Eυρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας απειλεί να διασπάσει την ΕΕ», αναφέρουν σε εκτενές δημοσίευμα - αφιέρωμά τους στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και την πορεία της Ελλάδας προς τα μνημόνια με τίτλο " Ένας υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει στην ελληνική τραγωδία;», οι New York Times.

Αίσθηση
πάντως προκαλεί η είδηση που αποκαλύπτει η αρθρογράφος, Suzy Hansen, πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει καταγράψει το περίφημο Eurogroup στη Ρίγα αλλά δεν μπορεί να δώσει την κασέτα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφερόμενος στο Eurogroup στην Ρίγα και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν αυτού και έκαναν λόγο για περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη και σωρεία προβολών από τους Ευρωπαίους εταίρους του που τον αποκάλεσαν "τυχοδιώκτη" και τον κατηγόρησαν ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

"Υπήρχαν διαρροές από μέσα που δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα και με αυτό που συνέβη. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, με αποκάλεσαν κάπως ή μου είπαν ότι χάνω τον χρόνο τους... αφήστε με να τα διαψεύδω ολόψυχα».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξέρει πότε να φεύγει. "Δεν πρόκειται να ξεφτιλιστώ και δεν θα συμβιβαστώ σε όρους αρχής και όρους λογικής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στην αρθρογράφο των NYT στις αρχές Μαΐου. "Θα είμαι καταδικασμένος αν αποδεχτώ ένα νέο πακέτο οικονομικών πολιτικών που διαιωνίζει αυτή την κρίση. Δεν με εξέλεξαν για αυτό", πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος τόνισε πως θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να ωθήσει τον ελληνικό λαό βαθύτερα στην οικονομική κακουχία. "Δεν είναι καλό για την Ευρώπη, δεν είναι καλό για την Ελλάδα", είπε.

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε χαρακτηριστικά "Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, Ελλάδα και πιστωτές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, παρατηρούν οι NYT τονίζοντας πως ο κ. Βαρουφάκης παλεύει να μείνει πιστός στις "κόκκινες γραμμές", που τον αποτρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνει ένας ΥΠΟΙΚ σαν όλους τους άλλους προκατόχους του.

Αυτή η άκαμπτη στάση έχει σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία, αλλά ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει την σκληρή διαπραγμάτευση σαν μια επένδυση στο μέλλον, αναφέρουν οι NYT. «Για τους ανθρώπους που είναι σήμερα 15, 16 και 17 χρονών να έχουν μια ευκαιρία στο μέλλον, αυτό είναι που έχει σημασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση της οικονομίας σήμερα είναι χειρότερη από ότι δύο μήνες πριν λόγω της σκληρής διαπραγμάτευσης", δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ περιγράφοντάς την ως μια επένδυση στο μέλλον.

Ακολουθεί μια αναδρομή του αμερικανικού περιοδικού από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, τα χρόνια των "παχιών αγελάδων" που ακολούθησαν καθώς και η κάθοδος που επισφραγίστηκε με το πρώτο πακέτο διάσωσης - μνημόνιο για τη χώρα το 2009. Στη συνέχεια περιγράφεται η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, η βαθιά ύφεση, η εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, η τεράστια συρρίκνωση του ΑΕΠ και η άνοδος στην εξουσία του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην λιτότητα παραμένοντας στην ευρωζώνη. Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιθυμούν την παραμονή της Ελλα΄δας στο ευρώ, πάνω από το 1/3 του κόμματος θέλει ρήξη με τους πιστωτές και έξοδο από το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πλέον πιο πιθανή από ποτέ άλλοτε με απρόβλεπτες και τρομακτικές συνέπειες, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.

ΠΗΓΗ: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα