ΗΠΑ: Έγγραφα από την οικία του Μπιν Λάντεν

Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που είχαν κατασχέσει στην οικία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ τη 2α Μαϊου του 2011 στην οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ

Κάιντα.

Περίπου 100 έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και τα οποία επέλεξαν και μετέφρασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ρίχνουν φως στην πνευματική κατάσταση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, τη στρατηγική του αλλά και τη μεγάλη προσοχή που έδινε στη δημόσια εικόνα του δικτύου του.

Κλεισμένος στο κτιριακό του συγκρότημα του Αμποταμπάντ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ικέτευε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

«Η προτεραιότητα (μας) πρέπει να είναι να σκοτώσουμε και να πολεμήσουμε τους Αμερικανούς και τους εκπροσώπους τους» έγραψε ο Μπιν Λάντεν σε ένα εκ των εγγράφων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξει «η μέγιστη δυνατή διαφάνεια» γύρω από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο Πακιστάν και το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νόμο που θέτει περιορισμούς στην υπηρεσίες πληροφοριών στο να εξετάζουν και να αποφασίζουν ποια από τα έγγραφα αυτά μπορούν να δημοσιευτούν, υπενθύμισε ο Τζεφ Αντσουκάιτις, εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI).

Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή η προέλευση των εγγράφων ούτε η ποιότητα της μετάφρασης.

Το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών επισήμανε σε μία ανακοίνωση ότι η δημοσίευση αυτών των εγγράφων «ευθυγραμμίζεται με την έκκληση του προέδρου για αυξημένη διαφάνεια σε συνέπεια με τις απαιτήσεις της εθνικής ασφαλείας».

«Είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού, οι πολίτες, οι ακαδημαϊκοί, οι δημοσιογράφοι και οι ιστορικοί να έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν και να κατανοήσουν τα έγγραφα του Μπιν Λάντεν» τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νιουνς σε ένα δελτίο τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα