«Έφυγε» ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποινικολόγος

ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή το πιο μεγάλο μυαλό της ποινικής νομικής επιστήμης μετά τον πόλεμο,ο καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαντώνης. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 12 το μεσημέρι στο Ά Νεκροταφείο.

Αρχισε να παίζει έντονο πολιτικό ρόλο στα πράγματα από το 1985 όταν ο αείμνηστος εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» Αρης Βουδούρης τον επέλεξε ως βασικό νομικό σύμβουλο του «Ελεύθερου Τύπου» ,ο οποίος τότε είχε σωρεία

πολιτικών δικών με τεράστιες κόντρες και αντιδικίες με το σύστημα εξουσίας που είχε εγκαθιδρύσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αμέσως μετά την πτώση της Χούντας απομακρύνθηκε από τη Νομική και πάντα του έμεινε το παράπονο ότι τον πρόδωσαν άνθρωποι που είχε βοηθήσει τα μάλα με σκοπό να τον εξουδετερωσουν πολιτικά.

Ιδιαίτερη πικρία έτρεφε για πασίγνωστη γυναίκα πολιτικό με την οποία είχε στενή σχέση και συνεργασία και θεώρησε ότι τον άδειασε και τον πολέμησε όταν ο Κ.Μητσοτάκης του είχε υποσχεθεί εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 1990.

Ηταν ο βασικός συντάκτης πολλών μηνυτήριων αναφορών της Νέας Δημοκρατίας για μεγάλα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ αλλά επειδή τότε είχαμε στενότατη συνεργασία μαζί του γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι έφτασε σε οριακό σημείο τις σχέσεις του με τον Κ.Μητσοτάκη επειδή διαφώνησε με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.Για την υπόθεση αυτή έγιναν κάκιστες οι σχέσεις του και με τον Βασίλη Κόκκινο…

Ηταν συνήγορος σχεδόν σε όλες τις πολύκροτες υποθέσεις και αναγνώριση της αξίας του ήταν οι άριστες σχέσεις που διατηρούσε με πολιτικούς από όλους τους χώρους παρότι ήταν ο μόνος που απομακρύνθηκε από τη Νομική μετά τη Χούντα.

Από το γραφείο του πέρασαν πολλοί δικηγόροι και ιδιαίτερα δικηγορίνες αλλά πνευματικά του παιδιά θεωρούνται σήμερα ο Τάκης Βασιλακόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδέλης.

Το βασικό προσόν του ήταν ότι ήξερε να σιωπά και μέσα σε 10 αράδες να γράφει όσα άλλοι καθηγητές της Νομικής χρειάζονταν 10 σελίδες…

Μας είχε εκμυστηρευτεί φοβερά και τρομερά παρασκήνια και από όσες φορές τον παρακινούσαμε να τα γράψει σε βιβλίο μόνο μια φορά που ήταν εκνευρισμένος με ένα σοβαρό δικαστικο-πολιτικό κύκλωμα μας είχε πει:

«Από την άλλη εβδομάδα να έρθεις να σου υπαγορεύω το βιβλίο που λέγαμε ότι πρέπει να γράψω».

Ουτε καν το άρχισε ποτέ…

Καλό ταξίδι δάσκαλε…

Keywords
Αναζητήσεις
βασιλακοπουλος δικηγορος, τακης βασιλακοπουλος δικηγορος
Τυχαία Θέματα