Υπάρχει και plan B και plan C

«Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group για το ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή

διευθέτηση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.

Όπως σημείωσε, ο κ. Βαρουφάκης, η συμφωνία με τους εταίρους θα πρέπει να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για την βάση του κλεισίματος του προηγούμενου προγράμματος και ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο για την Ελλάδα, είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι δεν έχουμε ιδεολογικό θέμα για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το επιθυμεί το συζητάμε, αλλά θεωρώ ότι δεν το επιθυμεί το ίδιο, και είναι καλύτερο να υπάρχει μια συμβολαιακή σχέση μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ (με συμμετοχή και οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα), είπε ο κ.Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ, ο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα New York Times, αρνείται κατηγορηματικά ότι δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας, ενώ παραδέχθηκε στη δημοσιογράφο ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα, λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.

«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου στους θεσμούς είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν», τόνισε ο κ. Βαρουφακης προσερχόμενος στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ.

Προτεραιότητα οι μισθοί και οι συντάξεις

Εξαλλου, σε δηλώσεις του στο δελτίο του βρετανικού δικτύου Channel 4, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έδινε προτεραιότητα στην καταβολή των συντάξεων και των μισθών τον επόμενο μήνα στην περίπτωση που δε διέθετε επαρκή κεφάλαια προκειμένου να τα πληρώσει όπως επίσης και τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς δανειστές.

«Εάν μπορούμε, την 5η Ιουνίου, να πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλλουμε τις συντάξεις και τους μισθούς όπως επίσης και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε προς τους εσωτερικούς πιστωτές, θα το κάνουμε. Εάν όχι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα