Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 20/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Κάνουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με μέτρα διευκόλυνσης και ανακούφισης δανειοληπτών αλλά και επιχειρήσεων... Αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο επικεντρώνεται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, δηλαδή βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, εξ' ου και η πρότασή μας για τα μέτρα διευκόλυνσης, αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα...».

* Για την ρύθμιση - διευκόλυνση:

«Η
ρύθμιση αυτή φορά ενυπόθηκα δάνεια. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε αυτό που σας λέω. Για παράδειγμα, πάρα πολλοί έχουν πάρει καταναλωτικά και άλλου είδους δάνεια -όχι στεγαστικά-, για τα οποία όμως έχουν βάλει υποθήκη κάποιο ακίνητο ή οικόπεδο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν εντάσσονται και τα καταναλωτικά δάνεια. Γι' αυτό λοιπόν να μην το περιορίζουμε μόνο στα στεγαστικά. Μιλάμε για δάνεια τα οποία είναι ενυπόθηκα».

Δημοσιογράφος: Δεν περιλαμβάνεται δηλαδή σε αυτή τη διευκόλυνση -για να δανειστώ τον όρο σας-, καταναλωτικό δάνειο που δεν είναι ενυπόθηκο ή κατηγορίες πιστωτικών καρτών.

Γ. Στεργίου: «Ακριβώς. Δεν περιλαμβάνονται. Αυτή η πρόταση, εφόσον ψηφιστεί από το  κοινοβούλιο, σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς θα μπορεί να κάνει χρήση της. Από εκεί και πέρα τα πιστωτικά ιδρύματα ήδη διευθετούν πάρα πολλά ζητήματα -κατά μόνας- με τους πελάτες τους και πιθανόν δεν τους δεσμεύει ο νόμος. Μπορούν κατ' αναλογίαν αυτό το πλαίσιο το οποίο συζητάμε τώρα να το εφαρμόσουν και σε άλλες περιπτώσεις. Εμείς βάζουμε το κατώτατο όριο».

* Για την αγορά και τις επιχειρήσεις:

«Από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να επανακάμψει το επιχειρείν, διότι αν δεν γίνει αυτό, ούτε δουλειές θα δημιουργηθούν, ούτε οι μισθοί θα βελτιωθούν και φυσικά θα ζήσουμε ακόμα χειρότερες μέρες... Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει ένα πλέγμα δράσεων που έχουν να κάνουν με την ρευστότητα, με την δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, με άλλα λόγια έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση και του πτωχευτικού κώδικα. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εστιάζουν στο επιχειρείν. Μην προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν "αχταρμά". Όλα αυτά μαζί δεν μπαίνουν στο ίδιο σακούλι».

* Για τον Τειρεσία: «Σήμερα, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ένα ατυχές οικονομικό συμβάν, για παράδειγμα, ένα διαμαρτυρημένο γραμμάτιο, μια ακάλυπτη επιταγή, όχι επειδή έκαναν  λάθος στην διαχείριση των οικονομικών τους, αλλά γιατί το κράτος -για τους γνωστούς λόγους που είναι δεδομένοι το τελευταίο χρονικό διάστημα- δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του... Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, νομίζω ότι με το να επιβάλλουμε και ποινή σε αυτή την επιχείρηση, ώστε να μην μπορεί για δύο χρόνια να εκδώσει μπλοκ επιταγών, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να βγάζουμε  μόνοι μας τα μάτια μας. Τιμωρούμε δηλαδή μια επιχείρηση, επειδή το κράτος ήτ
Keywords
Τυχαία Θέματα