ΛΔ Κονγκό: Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Γκόμα

Οι αντάρτες φέρονται ότι πήραν τον έλεγχο της πόλης Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα, έπειτα από τις πολυήμερες συγκρούσεις με τους υποστηριζόμενους από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό, δήλωσε εκπρόσωπος της παράταξης M23 σήμερα.

Πάντως, επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποια ακριβώς είναι η κατάσταση.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε δεκάδες οπλισμένους μαχητές της οργάνωσης να βαδίζουν στην πόλη χωρίς να συναντούν αντίσταση,

υπό το βλέμμα των παριστάμενων κυανόκρανων του ΟΗΕ κι ενώ μικρές ομάδες κατοίκων τους χαιρετούσαν.

«Η πόλη της Γκόμα έπεσε στις 11:33 τοπική ώρα, παρά τα επιθετικά ελικόπτερα και παρά τα βαρέα όπλα, οι FARDC (σ.σ. οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως ονομάζεται ο στρατός) άφησε την πόλη να πέσει στα χέρια μας», είπε ο εκπρόσωπος της M23 συνταγματάρχης Βιανέι Καζαράμα τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η δύναμη των ανταρτών ενεπλάκη σε μια σύντομη μάχη με τον στρατό σε ένα δρόμο στο αεροδρόμιο, πριν συνεχίσει τον δρόμο της προς το Γκισένγκι, ένα μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα Ρουάντας-ΛΔ Κονγκό.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν ότι υπήρξαν «κάποιες» μάχες, επισημαίνοντας όμως ότι η κατάσταση μεταβάλλεται «γρήγορα» στο πεδίο. Το Radio Okapi, που εδρεύει στην Κινσάσα, ανέφερε ότι ο στρατός εγκατέλειψε την πόλη. Άλλες πηγές είπαν ότι εξακολουθούσαν να «ακούγονται πυρά» στην Γκόμα.

Στην Κινσάσα, ο πρόεδρος του Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά απηύθυνε λίγη ώρα μετά το μεσημέρι μια έκκληση «προς τον λαό και όλους τους θεσμούς» να κινητοποιηθούν εναντίον της «επίθεσης» που δέχεται η ΛΔ Κονγκό.

«Απαιτώ τη συμμετοχή όλου του πληθυσμού για να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία», είπε ο Κονγκολέζος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της ΛΔ Κονγκό, ο Καμπιλά βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ουγκάντα, μια χώρα που διαμεσολαβεί στη σύρραξη στο Κονγκό.

Κατά την ίδια πηγή, ο Καμπιλά αναχώρησε αμέσως μετά το διάγγελμά που απηύθυνε στον λαό της χώρας του.

Μία ημέρα νωρίτερα η κονγκολέζικη κυβέρνηση απέρριψε μια έκκληση των ανταρτών για άμεσες συνομιλίες και εκεχειρία.

Η Ρουάντα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τον ΟΗΕ και την Κινσάσα ότι υποστηρίζει το κίνημα M23, το οποίο στο μεγαλύτερο του μέρος συγκροτούν μέλη της εθνικής ομάδας των Τούτσι—όπως συμβαίνει και με την κυβέρνηση στο Κιγκάλι.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της Γκόμα (συνολικά 700.000) έχει εκτοπιστεί. Στον καταυλισμό προσφύγων Κανγιαρουτσίνγια, 10 χλμ. από την πόλη, είχαν ήδη την Κυριακή φθάσει 60.000 άνθρωποι μέσα σε μερικές ώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα