Τρομακτική έξαρση

Φέτος συμπληρώνονται 31 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS και οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η λίστα των ασθενών ξεπερνά στη χώρα μας τις 13.000.

Όπως ανακοίνωσε, σήμερα, σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS, Θανάσης Σκουτέλης, ενόψει του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το AIDS, «ο αριθμός
των νέων λοιμώξεων στο τέλος του χρόνου θα υπερβεί τις 1.250, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε σύγκριση με πέρυσι».

H αύξηση αφορά κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, οι οποίοι για πρώτη φορά αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας σε δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα νέα κρούσματα καταγράφονται σε μεγάλο ποσοστό στο κέντρο της Αθήνας και ευνοούνται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συριγγών.

Στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα και οι εξελίξεις γύρω από αυτή τη «μάστιγα», ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο κόστος αντιμετώπισης του.

Ενδεικτικά να, αναφέρουμε ότι ο μισός προϋπολογισμός του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», στη Θεσσαλονίκη, πηγαίνει στα αντιρετροϊκά φάρμακα, γιατί καλύπτει και τους 1.300 ασθενείς της Βορείου Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παναγιώτης Κολλάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα