Ο Γ. Κουμουτσάκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στις 20/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Να κάνω μια γενική επισήμανση - παρατήρηση. Eνόψει της σημερινής συνεδρίασης, υπάρχει ακόμα, λίγες ώρες πριν, μια ατμόσφαιρα ασάφειας... Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, να είναι ξεκάθαρο πού πάει το πράγμα... Θα πρέπει να ληφθεί συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απόφαση σήμερα. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει απ' τη πλευρά της αυτό που έπρεπε και δεύτερον, γιατί

η παράταση της αβεβαιότητας ούτε την Ελλάδα βοηθάει, ούτε την Ευρώπη...
Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε στην Ευρώπη -υπεύθυνος παράγων είτε της ευρωζώνης, είτε της Ένωσης, είτε η ηγέτιδα εκ των πραγμάτων χώρα της Ένωσης-, θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο. Θέλω περισσότερη σαφήνεια, την οποία όμως δεν βλέπω».

* Για βιωσιμότητα του χρέους:

«Δεν βλέπω ότι θα έχουμε μια απόφαση εκταμίευσης (σ. σ. για αύριο). Αν επικρατήσει η λογική, βλέπω ένα συγκεκριμένο -και θα ήθελα να δω ένα σαφές- και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης, πριν απ' τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δηλαδή αρχές του μήνα. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον μια συμφωνία -καταρχήν-, για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει με κούρεμα, διότι οι αντιστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, κυρίως της Γερμανίας και ως ένα βαθμό -αν μπούμε στη θέση των Γερμανών-, κατανοητές. Όμως αυτό θα πρέπει να φανεί καθαρά σαν χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι θα προκύψει από την μακρά -όπως ορθά προβλέψατε-, συνεδρίαση του Eurogroup, ένας συνδυασμός, ένα "κοκτέιλ" -όπως γράφτηκε πολύ επιτυχημένα κάπου-, ισοδύναμων μέτρων κουρέματος... Πρώτον, μείωση επιτοκίων των παλαιών δανείων, επιμήκυνση των ωριμάνσεων των οφειλών μας, επιστροφή κερδών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε φθηνά και τώρα έχουν ανέβει και έχει βελτιωθεί πολύ η τιμή τους. Άρα να επιστραφούν τα κέρδη, προκειμένου αυτά να ξαναμπούν στην αγορά προς την ενίσχυση της χώρας και την επαναγορά ομολόγων... Μέτρα που, αν συνδυαστούν, μπορούν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με κούρεμα του δημόσιου επίσημου τομέα».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα συμφωνήσει σε αυτό το κομμάτι η κ. Λαγκάρντ;

Γ. Κουμουτσάκος: «Λίγο πριν την τελική απόφαση και την τελική διαπραγμάτευση, όλοι εμφανίζονται να σκληραίνουν. Αλλά τελικά, υπό την πίεση μιας πολύ κρίσιμης και αναγκαίας απόφασης -τα πράγματα είναι οριακά-, νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό, που αυτά συνιστούν στοιχεία του».

* Για ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων για απολύσεις και του επανακαθορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ό,τι αφορά στο ΑΕΠ από πλευράς του ΔΝΤ ή των εταίρων:

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί εδώ και χρόνια έχει έρθει η ώρα της αλήθειας. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα επανέλθουν. Πάντως είναι παρήγορο ότι η άμεση αντίδραση της κυβέ
Keywords
Τυχαία Θέματα