Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς και καθηγητής Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, μίλησε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο MALL:

«Κατά τη γνώμη μου είναι μια αλληλουχία, μία μεταφορά ιδεολογίας, πολιτικής άποψης και τελικά
και επιχειρησιακής άποψης, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τα γεγονότα... Είναι μια συνέχεια της μεταπολιτευτικής βίας με διάφορες μορφές, εκδοχές και δικαιολογίες... Φαντάζομαι ότι γίνεται ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το πολιτικό σύστημα, με όλες τις πλευρές του, όχι μόνο με αυτές που κυβέρνησαν. Δηλαδή, αυτός ο χώρος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να δηλώσει παρών σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Και αυτό το "παρών" έρχεται σε σύγκρουση με άλλες δυνάμεις, που θέλουν ειρήνη, συνεργασία, μια άλλη πορεία. Εννοώ με το κοινοβουλευτικό σύστημα, με τη δημοκρατία. Αν υπάρχει κάποια διαφορά με την παλιά τρομοκρατία είναι το γεγονός των τυφλών χτυπημάτων».

Και πρόσθεσε: « Πιστεύω ότι όλο αυτό θα κλιμακωθεί και θα κορυφωθεί. Είναι σπασμοί. Σπασμοί ενός συστήματος που τα έχει βάλει με την Δημοκρατία αυτή την στιγμή και με την Αριστερά. Την όλη Αριστερά. Άρα, είναι ένα θέμα, πώς ακριβώς η Δημοκρατία θα χειριστεί αυτή την σύγκρουση».

* Για το παρακράτος:

«Πρέπει να προσαρμόσουμε την έννοια του παρακράτους. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε παρακράτος, ύστερα από 40 χρόνια Δημοκρατίας; Τι είναι αυτό; Είναι μυστικές υπηρεσίες; Είναι σκοτεινοί κύκλοι ιδίων συμφερόντων; Τι πάει να πει παρακράτος σήμερα».

* Για την ρατσιστική βία:

«Τα εγκλήματα μίσους και όχι μόνο με την έννοια του ρατσισμού -δηλαδή τα φυλετικά χαρακτηριστικά-, αλλά μίσος σε κάθε τι το οποίο διαφέρει, έχουν αρχίσει δυστυχώς να διευρύνονται στην χώρα μας. Να επεκτείνονται με χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν και με πολιτικά μορφώματα. Φοβάμαι όμως ότι μπαίνουν και στην κοινωνία. Όχι ως έγκλημα, αλλά ως διαχωριστικές γραμμές».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε επαρκή την άμυνα του κράτους;

Γ. Πανούσης: «Αιφνιδιάστηκε, γενικά, το κράτος δεν πίστευε ότι μπορεί να ήταν η Ελλάδα. Έχουμε μια τελείως εικονική και ουτοπική άποψη για την Ελλάδα και τώρα με την κρίση έχουμε χάσει την ταυτότητά μας, δεν ξέρουμε τι είμαστε ακριβώς. Οπότε αυτά τα εγκλήματα, εξαρχής, βρήκαν απροετοίμαστους την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και τη νομοθεσία. Και τον κάθε πολίτη... Σε περιόδους κρίσης, ο καθένας ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους, οπότε θέλει μελέτη και κυρίως κοινωνική ζύμωση. Γιατί αν η κοινωνία το ανέχεται, ο εγκληματίας, κατά μια έννοια, καλύπτεται.

Δημοσιογράφος: Διάβασα μια παρέμβασή σας μέσω της Μεταρρύθμισης, που καταδεικνύει το επικίνδυνο της εκτεταμένης χρήσης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου...

Γ. Πανούσης: «Έχω τις αντιρρήσεις μου για αυτά που συνέβησαν. Δεν μπορεί να λειτουργεί η Βουλή και την ίδια ώρα, να γίνονται αυτά. Δεν νοούνται ούτε από άποψη συνταγματικής θεωρίας, ούτε από άποψη εθνικής αναγκαιότητας. Άρα στοπ».

Δημοσιογράφος: Δεν θα περιμένατε από τους 2 προέδρους των μικρών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να προβάλουν σθεναρότερες αντιρρήσεις επ' αυτού;

Γ. Πανούσης: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει αντίκρουση σε αυτό. Δηλαδή ότι κάποιος μπορεί συνταγματικά ή νομικά να αντικρούσει. Μπορεί να πει ότι "εντάξει τελειώσαμε, δεν έπρεπε να γίνει, έγινε, τελειώσαμε". Αλλά μόνιμη έκτακτη κατάσταση ανάγκης δεν υπάρχει».

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε όμως να επαναλαμβάνεται αυτό και να ενισχύεται κιόλας με την εκτεταμένη χρήση της διαδικασίας του κατεπείγοντος στην κοινοβουλευτική διαδικασία...

Γ. Πανούσης: «Δεν βρίσκω το λόγο -ας δεχτούμε ότι η Βουλή είναι 4 χρόνια-, να έχουμε επί 4 χρόνια πανικό. Αντιλαμβάνομαι το πρώτο τρίμηνο, που είχε όλη αυτή τη βία, του να καταθέσει, να ψηφιστούν, να πάρει το δάνειο, αλλά από ένα σημείο και μετά πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Διότι αν έχει μια οικονομία που πάει να φτιαχτεί, την ίδια ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία και παραβιάζονται βασικές αρχές του νομικού πολιτισμού, στο τέλος η σούμα θα είναι αρνητική. Άρα πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε αυτά τα πράγματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα