Κύπρος: Ο Χριστόφιας βλάπτει την αριστερά

Μείωση των πολιτών που τοποθετούνται ιδεολογικά στον χώρο της Αριστεράς, επί της προεδρίας Χριστόφια, διαπιστώνεται από σειρά ερευνών κοινής γνώμης, που διενήργησε η RAI Consultants για λογαριασμό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Η μείωση αυτή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, που συνδέονται με νέα δεδομένα στην κοινωνία και με νέες προσεγγίσεις από τους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι σαφές πως εκείνο που έχει πρωτίστως καθορίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη μείωση

του ιδεολογικού ρεύματος της Αριστεράς, είναι η διαχείριση που έγινε την τελευταία πενταετία από την κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που είχε και έχει την πλήρη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Σημαντικό πολιτικό ρεύμα εκφράζεται από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, ενώ αυξάνεται και η δύναμη της Δεξιάς.

ώς προκύπτει από τα στοιχεία των ερευνών, στο διάστημα των πέντε ετών της κυβέρνησης Χριστόφια, μειώθηκε ο χώρος της Αριστεράς σχεδόν κατά δέκα μονάδες (από 22% τον Νοέμβριο του 2008 στο 13% τον Ιανουάριο του 2013). Αυτό, διευκρινίζεται, δεν αφορά την κομματική δύναμη, τα ποσοστά δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος. Αυξητική τάση παρουσιάζει η Δεξιά. Η Κεντροαριστερά (ΕΔΕΚ) και η Κεντροδεξιά -εκφράζεται από το ΔΗΚΟ- συνήθως ασκούν πολιτική ως συμπληρωματικές δυνάμεις στους δύο μεγάλους πόλους.

Πιο κοντά στο κόμμα τους αισθάνονται αυτοί που ψήφισαν ΔΗΣΥ και ακολουθούν οι του ΑΚΕΛ, ενώ πιο αποστασιοποιημένοι, πιο αυτόνομοι, δηλώνουν αυτοί που ψήφισαν ΕΔΕΚ.

Στο ερώτημα κατά πόσο νιώθουν κοντά σε κάποιο κόμμα οι πολίτες, το τοπίο διαφοροποιείται όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.

Τον Σεπτέμβριο 2012, το 34% θεωρούσε πως δεν είναι καθόλου κοντά σε κόμμα, το 22% λίγο, το 18% αρκετά και το 24% πολύ (δεν απάντησε το 1%).

Τον Οκτώβριο του 2012, το 30% θεωρούσε πως δεν είναι καθόλου κοντά σε κόμμα, το 22% λίγο, το 22% αρκετά και 25% πολύ (δεν απάντησε το 1%).

Στην τελευταία δημοσκόπηση, Ιανουάριος του 2013, το 28% θεωρούσε πως δεν είναι καθόλου κοντά σε κόμμα, το 17% λίγο, το 23% αρκετά και 30% πολύ (δεν απάντησε το 1%).

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απαντήσεις των πολιτών σε σχέση και με την κομματική τοποθέτηση (με βάση την ψήφο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, Μάιος 2011).

Οι προερχόμενοι από το ΑΚΕΛ δηλώνουν πως δεν νιώθουν καθόλου κοντά σε κόμμα σε ποσοστό 23%, λίγο 15%, αρκετά 24%, πολύ 37% (δεν απάντησε 1%).

Οι προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ, δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται καθόλου κοντά σε κόμμα σε ποσοστό 29%, λίγο 27%, αρκετά 18% και πολύ 25%.

Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ δηλώνουν καθόλου κοντά σε κάποιο κόμμα σε ποσοστό 11%, λίγο 12%, αρκετά 31% και πολύ 45%.

Οι προερχόμενοι από την ΕΔΕΚ, δηλώνουν καθόλου κοντά σε κάποιο κόμμα σε ποσοστό 29%, λίγο 29%, αρκετά 26%, αρκετά 14% και δεν απάντησε το 1%.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οργή και η ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των Κυπρίων για την κατάσταση στο νησί.

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα συναισθήματά τους για την κατάσταση της χώρας, οι Κύπριοι σε ποσοστό 26% δήλωσαν ότι αισθάνονται οργή/αγανάκτηση και 25% ανησυχία/άγχος. Επίσης, ένα ποσοστό 20% δήλωσε ότι αισθάνεται απογοήτευση, 14% λύπη/στεναχώρια, 9% ντροπή, 2% αδιαφορία και 4% τίποτα από αυτά.

Στις νεαρότερες ηλικίες κυρίαρχο συναίσθημα είναι η ανησυχία και το άγχος. Οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για το αν θα βρουν δουλειά, για το αν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και πολλά άλλα.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η οργή/αγανάκτηση. Συγκεκριμένα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 18- 34 ετών το 36% απάντησε ότι νιώθει ανησυχία/άγχος για την κατάσταση της χώρας, 21% οργή/αγανάκτηση και 18% απογοήτευση, στην ηλικιακή ομάδα 35- 54 ετών, το 30% δήλωσε οργή/αγανάκτηση, το 27% ανησυχία και 18% απογοήτευση. Προχωρώντας στην τρίτη ηλικιακή ομάδα της δημοσκόπησης, αυτής των 55 ετών και άνω, το ποσοστό που δήλωσε ανησυχία/άγχος μειώνεται στο 16%, ενώ 24% δήλωσε οργή/αγανάκτηση και 23% απογοήτευση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο και το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι αισθάνονται λύπη/στεναχώρια (19%).

Διαφορετική είναι η συναισθηματική αντιμετώπιση της κρίσης κατά φύλο. Οι άνδρες σε μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνουν οργή/αγανάκτηση (30%), ενώ οι γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνουν ανησυχία/άγχος (28%).

Επίσης, όσο ανεβαίνει το επίπεδο μόρφωσης των ερωτώμενων, τόσο πιο έντονα είναι και τα συναισθήματά τους για την κατάσταση της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πολίτες με ανώτερη μόρφωση δήλωσαν σε ποσοστό 30% ότι νιώθουν οργή/αγανάκτηση, 28% ανησυχία/άγχος και 18% απογοήτευση.

Από αυτούς που δήλωσαν άνεργοι, το 28% δήλωσε ότι αισθάνεται οργή/αγανάκτηση, 22% ανησυχία- άγχος και 25% απογοήτευση.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις με βάση την πρόθεση ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά και σε σχέση με την ψήφο των πολιτών κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011. Όπως προκύπτει μέσα από τις απαντήσεις, οι πολίτες που θέλουν αλλαγή της κυβέρνησης, δηλαδή δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη ή Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές, απαντούν στην πλειοψηφία τους ότι νιώθουν οργή, ενώ οι πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν Σταύρο Μαλά, στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι νιώθουν ανησυχία/άγχος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα