Σόιμπλε επί παντός

«Όταν έχει κανείς να επιλύσει δομικά προβλήματα και η λύση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να αποφύγει ότι για ένα διάστημα θα υπάρξουν διαδικασίες προσαρμογής που θα μπορούσαν να είναι επώδυνες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μία από τις δύο συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα σε εφημερίδες της Γερμανίας και της Γαλλίας,

τονίζοντας ότι αυτό το είπε και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο Βερολίνο. Προσθέτει δε ότι «τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν».

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προσαρμογής, «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως επίσης και για την Γερμανία» τονίζει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα στην γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» και στην γαλλική «Le Monde», με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Ερωτώμενος πάντως αν τον άγγιξε η περιγραφή των κοινωνικών συνεπειών του αυστηρού προγράμματος λιτότητας από τον κ. Τσιπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με σε αυτό που θα πω. Το γεγονός ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους, μου είναι σαφές με τρόπο επώδυνο, ανεξάρτητα ποιος έρχεται να με δει. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα».

Σε ερώτηση, αν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ του είπε κάτι τέτοιο, εξηγεί ότι ο κ. Τσίπρας «έχει τις απόψεις του όσον αφορά την επίλυση της κρίσης και αυτό είναι απολύτως θεμιτό», για να συνεχίσει: «Δεν αναμιγνύομαι στις ελληνικές συζητήσεις της εσωτερικής πολιτικής. Τα μέτρα του προγράμματος λιτότητας έχουν αποφασισθεί και πρέπει να εφαρμοστούν».

Η δεύτερη συνέντευξη

«Η Γερμανία δεν θέλει πια να είναι μια μεγάλη δύναμη στην εξωτερική πολιτική», παραδέχθηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

«Πώς θα το μπορούσαμε μετά τον Χίτλερ και το Άουσβιτς; Η ιστορία αφήνει για καιρό ίχνη», λέει σε μια συνέντευξη που δίνει στη «Χάντελσμπλατ» μαζί με τον Γάλλο οικονομολόγο Αλέν Μενκ με την ευκαιρία των αυριανών εορτασμών στο Βερολίνο για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη του Ελιζέ.

«Δεν ζηλεύουμε καν τη Γαλλία και τη Βρετανία που είναι δυνάμεις στην εξωτερική πολιτική. Δεν το βλέπουμε μόνο στο Μάλι, αλλά το είδαμε επίσης στη Λιβύη και λίγο στη Συρία», αναγνωρίζει ο Σόιμπλε.

«Δεν αρνούμαστε να αναλάβουμε ευθύνες, αλλά έχουμε μια άλλη σχέση με τη στρατιωτική εξουσία», προσθέτει.

Η Γερμανία, η οποία εξέφρασε επανειλημμένα την υποστήριξή της προς τη Γαλλία για την επέμβασή της στο Μάλι, έστειλε το βράδυ της Πέμπτης δύο μεταγωγικά αεροπλάνα Transall ως επιμελητειακή υποστήριξη προς την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Η χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις χώρες που συνορεύουν με το Μάλι, καθώς και ότι θα στείλει προσωπικό για να εκπαιδεύσει τα αφρικανικά στρατεύματα.

Ο γερμανικός πληθυσμός αντιδρά γενικώς σε οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση στο εξωτερικό. Το 59% των Γερμανών αντιτίθενται εξάλλου σε μια γερμανική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Ωστόσο πολιτικοί αξιωματούχοι, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, δήλωσαν πως η χώρα τους δεν κάνει αρκετά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα