Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 8/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«To πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ελληνική οικονομία, μετά την εφαρμογή του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έγινε ακόμα πιο έντονο, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετώπισε το τραπεζικό σύστημα. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις, σήμερα, λένε ότι ακόμα και αν πάρουν μία παραγγελία από το εξωτερικό για να κάνουν εξαγωγές, δεν έχουν τα αναγκαία κεφάλαια για

να μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή και μετά να κάνουν τις εξαγωγές τους. Αυτό σχετίζεται με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πάρα πολύ η συζήτηση για την επανέναρξη του προγράμματος. Μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μεσολάβησαν έξι μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα και μόλις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο άρχισαν να έρχονται στη χώρα τα χρήματα βάσει των οποίων θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι προθεσμίες που έχουν δοθεί είναι μέχρι τον Απρίλιο. Εκτιμώ ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όλοι όσοι εμπλέκονται στις απαιτήσεις που δημιουργεί η διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ένα σημαντικό πρόβλημα που μας απασχολεί πάρα πολύ είναι το είδος των αιτημάτων που κατατίθενται στις τράπεζες. Έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια, που μπήκαμε σε πολύ βαθιά κρίση και σε παρατεταμένη ύφεση, το παραγωγικό πρότυπο που στηριζόταν στην εγχώρια κατανάλωση -τις καφετέριες και σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που δεν ήταν ανταγωνιστικές ή δεν υποκαθιστούσαν εισαγωγές-, δεν μπορεί να είναι το μέλλον και η προοπτική της χώρας. Το τραπεζικό σύστημα ελπίζω σε αυτήν τη φάση που η οικονομία επιχειρεί να βγει από την κρίση -όταν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και την αναγκαία ρευστότητα-, να στείλει τα χρήματα που θα έχει στη διάθεσή της προς εκείνους τους τομείς της οικονομίας που είτε θα υποκαθιστούν εισαγωγές και με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν την οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είτε θα έχουν κατεύθυνση προς τις εξαγωγές και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις που θα διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες. Τότε και μόνο τότε η οικονομία μας πραγματικά θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο».

* Για εκταμίευση της επόμενης δόσης:

«Η αίσθηση που έχω, τουλάχιστον από τη συνάντηση που κάναμε προχθές στα γραφεία του ΠαΣοΚ με τους εκπροσώπους της τρόικα, είναι ότι δεν υπάρχει ζήτημα μη καταβολής της δόσης. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες στην τρόικα, αλλά δεν μας έθεσαν ευθέως ζήτημα και δεν συσχέτισαν την καταβολή της δόσης με άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα