ΙΚΑ: Αυτόφωρο για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές

Την εκκίνηση αυτόφωρης διαδικασίας προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τους ασυνεπείς εργοδότες που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει η διοίκηση του ΙΚΑ να περιορίσει κάπως την εισφοροδιαφυγή, που στοιχίζει κάθε χρόνο στο Ίδρυμα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ασκείται ποινική δίωξη για πλημμέλημα εάν κάποιο νομικό πρόσωπο οφείλει ποσά άνω των 20.000 ευρώ, στην περίπτωση των εργοδοτικών εισφορών

και άνω των 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για εργατικές εισφορές.

Μάλιστα, το αδίκημα χαρακτηρίζεται διαρκές, άρα το αυτόφωρο μετατρέπεται σε συνεχές, στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.

Βάσει των όσων προβλέπονται, για να ασκηθεί η ανάλογη ποινική δίωξη, θα πρέπει να έχει περάσει ένας μήνας, από τότε που οι ασφαλιστικές εισφορές έγιναν απαιτητές και δεν καταβλήθηκαν προς τον ασφαλιστικό φορέα.

Για τον καλύτερο έλεγχο των περιπτώσεων για τις οποίες έχει τεθεί σε εφαρμογή το αυτόφωρο, το ΙΚΑ θα δημιουργήσει ειδική λογισμική εφαρμογή στο πληροφοριακό του σύστημα, η οποία θα φέρει τον τίτλο «Ροή δημιουργίας μηνύσεων – διαδικασία αυτοφώρου». Στην ίδια εγκύκλιο ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα που διώκονται ως αυτουργοί για οφειλές των νομικών προσώπων και είναι αυτά που ασκούν τη διοίκηση ή τη διαχείριση. Η παραγραφή του αυτόφωρου πραγματοποιείται όταν περάσουν πέντε χρόνια από την έκδοσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα