Στην τρύπα των ελλειμμάτων "πνίγονται" οι θυσίες συνταξιούχων

Της Ρούλας Σαλούρου


Στην μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων που εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία χάνονται οι θυσίες των εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα, είδαν ένα σημαντικό μέρος από τις συντάξεις τους να... επιτάσσονται!

Η μέση σύνταξη στο ΙΚΑ, μετά και τις τελευταίες περικοπές είναι 812,54 ευρώ, μεικτά, για 35 χρόνια δουλειάς, κοντά στα 650 ευρώ καθαρά, όταν πριν από την επέλαση των Μνημονίων η μέση σύνταξη που έδινε το ταμείο, ήταν πάνω από 900 ευρώ το μήνα, που οδηγούσε σε

«καθαρή» μέση σύνταξη 760 ευρώ. Να σημειωθεί δε, ότι, καθώς δεν υπάρχουν μέσοι άνθρωποι, οι συντάξεις είναι για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων πολύ χαμηλότερη, προσεγγίζοντας την κατώτερη τιμή, που είναι τα 486,84 ευρώ.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης που ακόμη και σήμερα, μετά από 3 μνημόνια και 10 δισ. ευρώ περικοπές, κυριαρχεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξηγεί δε, γιατί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης, εξήγγειλε και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Το ασφαλιστικό εξακολουθεί να ρίχνει μπουνιές» επισημαίνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και εκτιμούν ότι οι νέες περικοπές, θα έρθουν πριν από τη νέα μεταρρύθμιση.

Εκτιμούν ότι, κοντά στο Πάσχα, νωρίτερα απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές, οι μειωμένες εισφορές λόγω χαμηλών μισθών, μη καταβολής εισφορών αλλά και εκτίναξης της ανεργίας, θα βουλιάξουν εκ νέου το σύστημα σε ελλείμματα.

Η μέση σύνταξη για τα περισσότερα ταμεία έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι ανώφελο να υπάρξει νέα μείωση. Στο ΙΚΑ, μπορεί η υψηλότερη σύνταξη που χορηγείται να είναι στα 2.798 ευρώ, αλλά η μέση σύνταξη, που είναι πάνω από τη σύνταξη που λαμβάνει ο κύριος όγκος των συνταξιούχων, βρίσκεται στα 812,54 ευρώ. Χειρότερα είναι τα πράγματα στον ΟΑΕΕ, καθώς η μέση σύνταξη στο ΤΑΕ είναι 766 ευρώ και στο ΤΣΑ μόλις 530 ευρώ. Στον ΟΓΑ ο κύριος όγκος των περίπου 800.000 συνταξιούχων λαμβάνει από 360 μέχρι 670 ευρώ το μήνα.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στις επικουρικές συντάξεις. Περιθώρια υπάρχουν μόνο σε πολύ λίγα ταμεία, τα οποία είναι και αυτά, που αφενός έχουν κοινωνικό πόρο, αφετέρου, βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Ενδεικτικά, αναφέρεται η μέση επικουρική σύνταξη που χορηγεί το ΤΕΑΔΥ και η οποία βρίσκεται στα 218,9 ευρώ. Ακόμα χειρότερα για το επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΠΑΣΑ), που η μέση σύνταξη είναι στα 121 ευρώ. Το ΤΕΑΠΟΚΑ χορηγεί επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 285 ευρώ. Το ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ καταβάλλει συντάξεις που κυμαίνονται πέριξ των 257 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα