Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ελληνικές τράπεζες την περασμένη διετία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο έκθεσης της ΕΕΤ με τίτλο “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και το 2012”, τονίζοντας παράλληλα ότι

οι ελληνικές τράπεζες “έδειξαν και εξακολουθούν να δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή”.

Αναφορικά με τις παρούσες συνθήκες ο κ. Ζανιάς υποστήριξε ότι η πρόκληση για το τραπεζικό μας σύστημα έχει τέσσερις πτυχές.

“(α) να ολοκληρωθεί, έως το τέλος Απριλίου 2013, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής επαναφέροντας την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών, (β) να συνεχιστεί η συγκράτηση των λειτουργικών του εξόδων, (γ) να θωρακιστεί από την επίδραση των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της βαθιάς ύφεσης, και (δ) να συνδράμει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας και των διεθνών δραστηριοτήτων του”.

Επίσης, ο κ. Ζανιάς τονίζει ότι “οι τράπεζες που ασκούν δραστηριότητα στη χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζοντας να στηρίζουν, όσο και αν αυτό δεν αναδεικνύεται στον δημόσιο διάλογο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας μας που σέβονται τη συναλλακτική ηθική και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.

“Kατά τη διάρκεια της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν προβεί και προβαίνουν διαρκώς σε εκτενέστατες ρυθμίσεις των κάθε κατηγορίας δανείων και οφειλών προς αυτές, στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών”, προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

“Σε συνεχή βάση, δημιουργούνται και εφαρμόζονται από το σύνολο των τραπεζών συγκεκριμένα προγράμματα ρύθμισης, που απευθύνονται - ανά τράπεζα - σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες οφειλετών, με ειδική μέριμνα στη διευκόλυνση και ελάφρυνση όσων επλήγησαν ή πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως των ανέργων, των απολυμένων, των συνταξιούχων και όσων υπέστησαν σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους”, συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα