Σύσκεψη κορυφής για ακίνητα, απεργίες, τρομοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:355

Της Μαρίνας Μάνη

Η προγραμματισμένη για το απόγευμα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο.

Αντώνης Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης

θα κληθούν να εμφανισθούν, εκ των πραγμάτων, ενωμένοι στην αντιμετώπιση όλων των μορφών κινητοποιήσεων, προτάσσοντας την ανάγκη να εφαρμοσθεί το «δύσκολο, επώδυνο πλην αναγκαίο» οικονομικό πρόγραμμα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα προτιμούσαν αυτή η σύσκεψη να γίνει στο τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μετά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο. Επισπεύσθηκε όμως εξαιτίας της επιμονής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και των προσυνεδριακών διαδικασιών στο κόμμα του.

Κατά τις πληροφορίες, στη συζήτηση των αρχηγών θα κυριαρχήσει το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες (και στο εσωτερικό της ΝΔ) οι σχετικές διαρροές.

Ωστόσο, η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί να προηγηθεί (σ.σ. το μεσημέρι) μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα κα των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση «και ανταλλαγή απόψεων» για το θέμα, ματαιώθηκε -όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τις 14.30- λόγω, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, του φόρτου συσκέψεων που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο.

Ηπιότερη φορολογία στα ακίνητα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο η πρόταση στην οποία φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός θα είναι διαφορετική (προς το... ηπιότερο) από εκείνη που εμφάνισαν οι πρώτες διαρροές.

Δηλαδή, η ενοποίηση των πολλών (τακτικών ή έκτακτων) φόρων που υπάρχουν σήμερα δεν θα οδηγήσει σε άθροισμά τους – «στόχος είναι να μειωθεί στο μισό, το πολύ, το ποσόν που θα αντιστοιχεί στο σημερινό ‘χαράτσι’», είναι μία ενδεικτική αναφορά.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; «Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα», η απάντηση.

Ως παράδειγμα αναφέρουν προτάσεις για φορολόγηση των ακινήτων των offshore ή των αδόμητων οικοπέδων ή τον διαχωρισμό κύριας-δευτερεύουσας κατοικίας κλπ.

Εγινε ό,τι έπρεπε με την ΠΝΟ

Οσο για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών; Παρά τις «επιφυλάξεις» που διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ, έγινε φανερό ότι η απόφαση του Μαξίμου βρήκε –ουσιαστικά– σύμφωνους τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έλεγαν μάλιστα στους διαδρόμους της Βουλής ότι «ο διάλογος με την ΠΝΟ εξαντλήθηκε» και ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κλείσει τα αυτιά στις ανάγκες της νησιωτικής χώρας.

Οι «ψύχραιμοι» και των τριών κομμάτων που είχαν εμφανισθεί χθες το πρωί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την ΠΝΟ, «σκόνταψαν» στην μετέπειτα απόφασή της για νέα 48ωρη απεργία.

Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (8-7) δημιούργησε την αίσθηση ότι θα μπορούσε να ανατραπεί στη διάρκεια της ημέρας –υπέρ αυτής της άποψης μάλιστα φέρεται να κινήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης.

«Κι οι ίδιοι προτιμούν την επιστράτευση»

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα όμως οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Κατά μία ψυχρή κυβερνητική ερμηνεία, άλλωστε, «οι ναυτεργάτες θα προτιμούσαν τη ‘λύση’ της επιστράτευσης από την υπαναχώρηση», όπως είχε συμβεί και το 2006.

Η κυβέρνηση καταλογίζει «αδικαιολόγητη αδιαλλαξία» στην ΠΝΟ καθώς «ο διάλογος των προηγούμενων ημερών είχε αποδώσει για πολλά από τα αιτήματά τους».

Ειδικά για την μη καταβολή δεδουλευμένων, κυβερνητικός παράγοντας εξηγούσε χθες ότι «δεν χρωστάει το κράτος μισθούς αλλά οι ιδιώτες εργοδότες των ναυτεργατών», με την επισήμανση ότι, έστω κι έτσι, το υπουργείο εγγυήθηκε για την σταδιακή καταβολή τους.

Πολλά θα κριθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, δεδομένου ότι η ΠΝΟ αρνήθηκε να παραλάβουν οι απεργοί τα φύλλα επιστράτευσης.

*Διαβάστε ακόμη:

- Παρίσταται και... συμμετέχει

Keywords
Τυχαία Θέματα