«Επιχειρούν να ανακηρύξουν τη Σερβία ένοχη»

Η ανακήρυξη της δολοφονίας του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Φερδινάνδου σε τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί μία νέα προσπάθεια, η Σερβία άδικα και αδικαιολόγητα να ανακηρυχθεί εκ των προτέρων ένοχη, χώρα η οποία πολλές φορές στην ιστορία προκάλεσε παγκόσμιες δυστυχίες, αλλά η Σερβία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την αλήθεια, επισημαίνει ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Ας είμαστε αντάξιοι του ηρωικού παρελθόντος μας. Η συμφιλίωση για την οποία δικαίως επιμένουμε
στη σημερινή εποχή, δεν πρέπει πάλι να καταπατήσει τα μικρά κράτη και τους λαούς. Δεν πρέπει να επιμένουμε σε βίαιη αλλαγή της ιστορίας, δεν υπάρχει συμφιλίωση σε βάρος της αλήθειας και της δικαιοσύνης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Σερβίας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου με αφορμή την Ημέρα Ανακωχής, επέτειο λήξης του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Καναδή ιστορικός Μάργκαρετ Μακμίλαν υποστήριξε ότι η Σερβία την περίοδο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου έμοιαζε με το σημερινό Ιράν και ότι τμήματα της εξουσίας χρηματοδοτούσαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Η Καναδή ιστορικός κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «Αποτροπή νέου Μεγάλου πολέμου: Μαθήματα από το 1914» στην Ουάσινγκτον είπε ότι ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ ήταν φανατικός που χρησιμοποίησε τρομοκρατική βία για να υλοποιήσει τους στόχους του.

«Ο πρώτος άνδρας της στρατιωτικής ασφάλειας της Σερβίας, ο συνταγματάρχης Άπις ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τα όσα προετοίμαζαν οι συνωμότες στη Βοσνία. Το όπλο της δολοφονίας είχε εισαχθεί λαθραία από τη Σερβία με τη βοήθεια Σέρβων συνοριοφυλάκων» τόνισε η Καναδή ιστορικός σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings.

Σύμφωνα με την κ. Μακμίλαν, ο πρόεδρος της τότε κυβέρνησης Νίκολα Πάσιτς «πιθανόν υποπτεύθηκε κάτι, αλλά αποφάσισε να μην γνωρίζει τι συμβαίνει».

Σε ερώτηση ανταποκριτή του σερβικού πρακτορείο ειδήσεων Tanjug αν γνωρίζει ότι στον δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφο Χίτλερ για τα γενέθλιά του το 1942 παρέδωσαν πλακέτα αφιερωμένη στον Γκαβρίλο Πρίντσιπ από το Σεράγεβο, την οποία οι Γερμανοί κατακτητές είχαν αφαιρέσει ως τρόπαιο πολέμου, η ιστορικός απάντησε ότι το άκουσε πρόσφατα.

Ωστόσο, αποκάλεσε τον Πρίντσιπ τρομοκράτη τονίζοντας ότι είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους και ότι ο δολοφόνος από το Σαράγεβο, σύμφωνα με τα λόγια της, «δεν ήθελε να αναμένει τα πράγματα να επιλυθούν με τη διπλωματική ή συνταγματική οδό».

«Στο βιβλίο μου τον περιέγραψα ως άνθρωπο από τη σημερινή αιγυπτιακή κοινωνία που προέρχεται από αγροτικό παραδοσιακό περιβάλλον. Πίστευε στις ιδέες του και ήταν φανατικός», ανέφερε η κ. Μακμίλαν.

Όπως και πολλοί νέοι άνθρωποι, βλέπουν τον κόσμο άσπρο-μαύρο, σημείωσε η ιστορικός αναφερόμενη στον Γκαβρίλ Πρίντσιπ.

Η Καναδή καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, προηγουμένως περιέγραψε την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχεδόν ειδυλλιακή κοινωνία, η οποία για περίπου 100 χρόνια δεν είχε εισέλθει σε συγκρούσεις.

«Η Ευρώπη προόδευε σε όλα τα πεδία, αλλά ήταν και περίοδος κατά την οποία η κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων, όπως η Βρετανία, είχε αρχίσει να εξασθενεί», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί δεν αντιλήφθηκαν ότι και άλλες χώρες επιθυμούν «το μερίδιό τους από την πίτα».

Σύμφωνα με την κ. Μακμίλαν, η γερμανική εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε ο αυτοκράτορας ήταν καταστροφική, κάτι που απομάκρυνε τη Βρετανία, την έφερε πιο κοντά προς τη Γαλλία και τη Ρωσία, το οποίο θεωρήθηκε αδιανόητο στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

«Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στο ξέσπασμα του πολέμου, από τους ηγέτες των κρατών, την άνοδο του εθνικισμού, έως την κρίση στα Βαλκάνια», είπε η κ. Μακμίλαν προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ξεχάσει την ταπείνωση από τους Γερμανούς στη Βοσνία το 1908.

Η Γερμανία αποφάσισε να εισέλθει στον πόλεμο και να επιτεθεί στη Σερβία, επειδή φοβόταν ότι θα χάσει την Αυστροουγγαρία, αν δεν το κάνει, συμπέρανε η Καναδή ιστορικός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στο άρθρο του τονίζει ότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται φωνές εκείνων που θέτουν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλαίσιο της σημερινής εποχής.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς σε αυτό. Προφανώς είναι μέρος μιας νέας προσπάθειας, η Σερβία άδικα και αδικαιολόγητα να ανακηρυχθεί εκ των προτέρων ένοχη, ότι πολλές φορές στην ιστορία προκάλεσε δυστυχίες. Ανοίγει ο χώρος, ώστε οι πραγματικοί ένοχοι να καθαρίσουν τη συνείδησή τους και τα αιματοβαμμένα χέρια και να απομακρύνουν την ενοχή από τους ώμους τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Θα επιτρέψουν οι νικητές προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας επινοώντας τρομοκρατική ενέργεια ως αιτία έναρξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου; Τα θύματα της δίκαιης μάχης για την ελευθερία ήταν μάταια; Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε σιωπηλοί ακόμη κι αν το ψέμα αυτό ενσαρκώνεται με μία φωνή», αναφέρει.

Ο Σέρβος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι της καταστροφής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου προηγήθηκε προσδοκία κάποιων πολιτικών να καταπατήσουν άλλους λαούς, όπως αποδεικνύεται από την περιφρόνηση που εκδηλώνεται προς τους «μικρούς» λαούς κατά τη διάρκεια της προσάρτησης και της κρίσης στο Σαράγεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα