Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 11/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους πλειστηριασμούς:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία εν ισχύ πλαίσια προστασίας των νοικοκυριών από πλειστηριασμούς. Υπάρχει ένα πλαίσιο που αφορά το ύψος της οφειλής -κι υπάρχει από το 2009- και προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο την κύρια κατοικία. Υπάρχει ένα δεύτερο πλαίσιο που προστατεύει την κύρια κατοικία
κι υπάρχει κι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δίνει μια σταθερή και μακροχρόνια λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα και δεν έχει χρονική διάρκεια. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει αυτές τις ημέρες γίνεται για τις δύο πρώτες διατάξεις, γιατί η εφαρμογή τους έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2013».

Δημοσιογράφος: Τι στοχεύουμε να κάνουμε τώρα;

Γ. Στεργίου: «Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, έχει έρθει σε μόνιμη αδυναμία -δηλαδή δεν μπορεί να δώσει τίποτα, στην ουσία ή παρά ελάχιστα, εν πάση περιπτώσει για την αποπληρωμή των δανείων του-, δεν έχει παρά να καταφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά -τον περίφημο νόμο Κατσέλη-, όπως φυσικά βελτιώθηκε τον Ιούνιο του 2013, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των πιστωτών μας. Εκεί, λοιπόν, θα βρει μία λύση μακροχρόνια, μόνιμη, σταθερή, χωρίς να εξαρτάται από τέτοιου είδους παρατάσεις, που συζητάμε σήμερα για τις άλλες δύο διατάξεις».

Και πρόσθεσε: «Οι άλλες δύο ρυθμίσεις ήταν μέτρα τα οποία είχαν μπει, πριν ψηφιστεί αυτό το νομικό καθεστώς κι ήταν μέτρα περισσότερο πυροσβεστικά και μάλιστα -το χειρότερο απ' όλα-, δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους που έχουν χρήματα, να μην αποπληρώνουν τις οφειλές τους... Αυτό ακριβώς πάμε να "θεραπεύσουμε" μέχρι 31/12/2013».

Δημοσιογράφος: Επί της ουσίας, τι ακριβώς θα γίνει με την πρώτη κατοικία, όταν αρθεί το "πάγωμα" των πλειστηριασμών; Θα προστατευθούν κάποιες πρώτες κατοικίες ή θα βγουν όλες στο σφυρί;

Γ. Στεργίου: «Εάν κάποιος πολίτης βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του, ο ασφαλέστερος δρόμος για να προστατεύσει την κύρια κατοικία του, είναι ο νόμος Κατσέλη, όπως μεταβλήθηκε τον Ιούνιο του 2013, και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από πιθανές αλλαγές, μεταβολές και δεν ξέρω τι άλλο».

Δημοσιογράφος: Αυτός ο νόμος που έρχεται, μας είπατε ότι θα ξεχωρίσει ή θα προσπαθήσει να ξεχωρίσει αυτούς που δεν πληρώνουν επειδή δεν θέλουν, από εκείνους που πράγματι δεν μπορούν. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Με ποιόν τρόπο είναι εφικτό αυτό;

Γ. Στεργίου: «Κατ' αρχήν, υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γι' αυτό ακριβώς έχουμε ζητήσει κι έχουμε πάρει -φυσικά-, στοιχεία κι από το τραπεζικό σύστημα και από την Τράπεζα της Ελλάδος, για να έχουμε μια ασφαλέστερη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει... Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο, γύρω στο 30% του συνολικού αριθμού των δανείων. Όμως, δεν μιλάμε γι' αυτό τον αριθμό. Οι τράπεζες καταγγέλλουν πολύ λιγότερα δάνεια από όσα δεν εξυπηρετούνται, γιατί ακριβώς προσπαθούν να "αναβιώσουν" τα δάνεια. Καταγγέλλουν, στην ουσία, μόνο εκείνα τα δάνεια -κι αυτά ονομάζονται "κόκκινα"-, από τα οποία δεν περιμένουν να πάρουν τίποτα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δεν κάνω λάθος, αυτά είναι περίπου το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή περίπου το 10%».

Δημοσιογράφος: Άρα, προσπαθούμε να νομοθετήσουμε αυτή τη στιγμή γι' αυτό το 10%...

Γ. Στεργίου: «Εμείς πάμε να διορθώσουμε τις όποιες αδυναμίες είχε η κείμενη νομοθεσία, έτσι ώστε να επικεντρώσουμε την προστασία μας σε εκείνους που πραγματικά την χρειάζονται και να την αφαιρέσουμε από εκείνους που λειτουργούν λαθραία».

Δημοσιογράφος: Ακόμη κι αν κάποιος έχει ένα σπίτι που κινδυνεύει και δεν είναι πρώτη κατοικία, αλλά αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει;

Γ. Στεργίου: «Θέλω να είμαι σαφής. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της κύριας κατοικίας. Από εκεί και πέρα, εάν θεωρεί ο πολίτης ότι πρέπει να διασώσει από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του και πάντα μιλάμε για περιπτώσεις που έχουν πλήρη αδυναμία πληρωμών οφειλών... Σε αυτή την περίπτωση, εάν θεωρεί ο πολίτης ότι πρέπει να προστατευθεί κι άλλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του, δεν έχει παρά να καταφύγει στο νόμο κι ένας δικαστής, ένας φυσικός δικαστής, θα κρίνει αν το αίτημά του είναι δίκαιο ή όχι».

Δημοσιογράφος: Πότε περιμένουμε αυτή τη ρύθμιση;

Γ. Στεργίου: «Θέλοντας και μη, έχουμε "dead line" κι αυτό είναι μέσα στο Δεκέμβριο, γιατί 31/12/2013 οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις λήγουν. Άρα, όποια νομοθετική πρωτοβουλία πάρουμε, πρέπει να γίνει πριν από αυτή την ημερομηνία».

Δημοσιογράφος: Έχετε κάνει τις πρώτες επαφές με την Τρόικα;

Γ. Στεργίου: «Έχουμε κάνει, ήδη, κάποιες επαφές με την Τρόικα, την προηγούμενη εβδομάδα. Αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα