Μουσείο Κάλλας στη Μητροπόλεως

Μπορεί το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων να κρίνεται ασύμφορο για ανακαίνιση από το σημερινό ιδιοκτήτη του, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, ωστόσο το ενδιαφέρον για αποκατάσταση της αίγλης που προσδίδει το όνομα «Μαρία Κάλλας», από δύο «μνηστήρες», το δήμο Αθηναίων και το ζεύγος Βασίλη Βασιλικού και Βάσως Παπαντωνίου, δίνει ελπίδες για την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης εδώ και χρόνια οικίας.

Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται

σε συζητήσεις με το ΝΑΤ για την παραχώρηση του κτιρίου με μίσθωση ή χρησιδάνειο με την υποχρέωση από την πλευρά του δήμου να εκτελέσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, εργασίες που υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η δημοτική αρχή αναζητά από το ΕΣΠΑ τα κονδύλια για την πολυδάπανη αποκατάσταση του κτιρίου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί και η χρήση που θα μπορούσε αυτό να στεγάσει.

Το διατηρητέο κτίριο, στη συμβολή των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, που είναι γνωστό και ως πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, χτίστηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. Έπαθε σοβαρές ζημιές στο σεισμό του 1999, ενώ παρέμενε για χρόνια κλειστό και στη συνέχεια υπό κατάληψη, μέχρι πέρυσι οπότε εκκενώθηκε και σφραγίστηκε από την Αστυνομία.

«Ας είναι ασύμφορη η επισκευή του. Το κτίριο πρέπει να επισκευαστεί και ο δήμος εξετάζει τις δυνατότητες ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Η Πατησίων είναι ένας πολύπαθος δρόμος και πρέπει να κρατηθεί η κτιριακή ιστορία της περιοχής», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά.

Ωστόσο, η εύρεση οικονομικών πόρων φαίνεται ότι προβληματίζει τη δημοτική αρχή, που για το λόγο αυτό αποφεύγει να εγκαταστήσει εκεί έναν πολυαναμενόμενο θεσμό, το μουσείο «Μαρία Κάλλας» και προτιμά να το μεταφέρει από την «Τεχνόπολις», όπου παραμένει σήμερα κλειστό, σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Μητροπόλεως 44, το πρώην ξενοδοχείο «Royal».

Πρόκειται για ένα κτίριο, που οικοδομήθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη συμβολή της Μητροπόλεως με την οδό Πετράκη, και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο το 1985. Το τριώροφο κτίριο είχε αρχικά παραχωρηθεί για χρήση στο Θεατρικό Μουσείο, αλλά η μετακόμισή του δεν έγινε ποτέ εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα