Τιμήθηκε ο πολειούχος του Ηρακλείου

Τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του Αγίου Μηνά τίμησε σήμερα με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο, καθώς χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στον Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν τη χάρη του.

Το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου με συλλειτουργούς τους ιεράρχες της Εκκλησίας του νησιού.

Στον σημερινό εορτασμό του Αγίου

Μηνά αναφέρθηκε ο Αγιορείτης πατέρας Βασίλειος Γοντικάκης, πρώην ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, τον οποίο καλωσόρισε, όπως και άλλους Αγιορείτες μοναχούς που παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Ο π. Βασίλειος Γοντικάκης μιλώντας στο εκκλησίασμα για τον Άγιο Μηνά, τον χαρακτήρισε ως τον μεγάλο προστάτη του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Τον συνέδεσε με την ανδρεία και την παλικαριά τονίζοντας ότι εγκατέλειψε τη «στρατεία την κοσμική» όπως αναφέρει και το τροπάριό του για να οδηγηθεί στην Βασιλεία των Ουρανών κάνοντας και εμάς κληρονόμους.

Ακόμη, έκανε μια σειρά παραλληλισμών με μια μεγάλη αγιορείτικη ηγουμενική μορφή του 20ου αιώνα, τον γέροντα πατέρα Γαβριήλ Διονυσιάτη με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του. Επίσης, ο π. Βασίλειος Γοντικάκης αφού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι μια γειτονιά, τόνισε ότι η σημερινή πάνδημη σύναξη δίνει κουράγιο προς όλους, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες μας χαλυβδώνουν και ζήτησε από όλους να γίνουμε κοινωνοί της Εκκλησίας των Αγίων.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και χιλιάδες πιστοί που είχαν κατακλύσει τόσο τον Μητροπολιτικό Ναό όσο και τους γύρω από αυτόν χώρους, ενώ το Σύμβολο της Πίστεως διάβασε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Μετά το τέλος της λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη λιτανεία του ιερού λειψάνου και της σεπτής εικόνας του Αγίου, με τη συμμετοχή της δημοτικής φιλαρμονικής και αγήματος του στρατού, στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου όπου εκατοντάδες κόσμου έραναν με άνθη την εικόνα του προστάτη και πολιούχου του Ηρακλείου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα