Διαρροή στον Διαστημικό Σταθμό

Διαρροή ψυχρής αμμωνίας ανακάλυψαν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η NASA εξετάζει κατά πόσον υπάρχει άμεση απειλή για το πλήρωμα, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι.

Ο διαστημικός σταθμός χρησιμοποιεί με απλή ψύξη υγρή αμμωνία για τα ηλεκτρικά συστήματα. Μια μικρή διαρροή αμμωνίας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2007 και η NASA έχει μελετήσει το θέμα από τότε. Το Νοέμβριο του 2012 δύο αστροναύτες έκαναν ένα διαστημικό περίπατο για να διορθώσουν

το πρόβλημα, όταν υπήρχαν φόβοι πως το πρωτότυπο του ψυγείο είχε καταστραφεί από ένα μικρομετεωρίτη.

Εκείνη την εποχή, με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν φάνηκε πως το πρόβλημα διορθώθηκε. Όμως τώρα, οι αστροναύτες διαπίστωσαν στον σταθμό σταθερή διαρροή από το Φωτοβολταϊκό Θερμικό Σύστημα Ελέγχου.

«Είναι στην ίδια περιοχή, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για την ίδια διαρροή», δήλωσε η εκπρόσωπος του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA Κέλι Χάμφρις και πρόσθεσε πως η υπηρεσία εξετάζει το πρόβλημα με κάθε σοβαρότητα καθώς υπάρχει κίνδυνος ο σταθμός να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί με ενέργεια». Ωστόσο, όπως είπε, το πλήρωμα δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ρώσοι και αμερικανοί ειδικοί θα έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με τη διαρροή αμμωνίας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS, ο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια "πολύ σοβαρή ανωμαλία".

"Έχουν πραγματικά μια σοβαρή ανωμαλία, πολύ σοβαρή", δήλωσε ο Σολόβιεφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, προσθέτοντας ότι Ρώσοι και Αμερικανοί θα μιλήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να βγει το πλήρωμα στο διάστημα για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής.

Και με πληρφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα