Κροατία: μείωση εξαγωγών

Μείωση 8,2% κατέγραψε η αξία των κροατικών εξαγωγών το α' τρίμηνο του 2013 (εκφρασμένων σε ευρώ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της βαλκανικής αυτής χώρας (DZS).

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013, η αξία των κροατικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 2,07 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ των εισαγωγών σε 3,8 δισ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε εμπορικό έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, αυξημένο κατά 4,8% (σε ετήσια βάση).

Τον Μάρτιο του 2013, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 761,2

εκ. ευρώ και των εισαγωγών σε 1,43 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος όγκος των κροατικών εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απορρόφησαν το 61% του συνόλου των εξαγωγών το α' τρίμηνο του 2013. Την ίδια περίοδο, ποσοστό 18% του συνόλου των εξαγωγών κατευθύνθηκε στις χώρες -μέλη της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA).

Οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τη βασική πηγή των εισαγωγών, αφού από αυτές εισήχθη το 60,4% του συνόλου των προϊόντων και αγαθών το α' τρίμηνο του 2013, προστίθεται στην ανακοίνωση του DZS.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα