Αναστασιάδης: Kάλεσε τους Τούρκους να επιστρέψουν την Αμμόχωστο

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούληση της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα και δεν

μπορεί κανενός να διαφεύγει ότι όταν η πατρίδα σου κατέχεται δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι περί άλλων.

Σημείωσε επίσης ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο ρόλος της Εκκλησίας, ως ένας ευρύτερος θεσμός, είναι να στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του στην τρίτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στις σημερινές πολιτικές αντίξοες συνθήκες είναι σημαντικό η Εκκλησία να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, συναντίληψης και αλληλεγγύης.

Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα ήθελα να τονίσω πως παρόλο που την υφιστάμενη χρονική περίοδο αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα μας, αυτό δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μια λύση, συνέχισε, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. – στην οποία η Κύπρος ευτύχησε και ευτυχεί να είναι μέλος – «και η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην ευημερία και την ειρηνική συμβίωση».

«Θέση μας είναι ότι η ανάληψη ουσιαστικών ενεργειών, με στόχο την υποβοήθηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, δύναται να συμβάλει θετικά και να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Συναφώς, εκτιμούμε πως πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον πιο πάνω στόχο είναι και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Μόνο μέσω ανάλογων ενεργειών είναι που κτίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούληση της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ τέθηκε, ως προτεραιότητα, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου προς τους νομίμους κατοίκους «έτσι ώστε να μπορέσαμε να θεμελιώσουμε μια εμπιστοσύνη ότι επιτέλους η Τουρκία εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει».

Keywords
Τυχαία Θέματα