Δανεισμός από τοκογλύφους

Την ανησυχία της για την επιδεινούμενη εικόνα στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εξέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στη συνάντησή της με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας της Κομισιόν την Τρίτη, αναφέροντας πως η κλειστή τραπεζική στρόφιγγα στρέφει ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις σε άτυπο δανεισμό με τοκογλυφικά επιτόκια.

Υποστηρίζοντας πως η τωρινή εφαρμογή του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να δώσει έξοδο από την κρίση, η ΕΣΕΕ επανέλαβε τα πάγια αιτήματά της για δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα
και μέτρα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

«Ο ρόλος των τραπεζών, ως πολλαπλασιαστή του χρήματος και ως μοχλού ανάπτυξης, έχει πλέον πάψει να λειτουργεί, συμπαρασύροντας και τις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες πολλές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε άτυπης μορφής δανεισμό με τοκογλυφικά, εννοείται, επιτόκια», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης, στη συνάντηση με τους εκπροσώπων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα Γιώργο Κολυβά και Γενς Μπάστιαν στα γραφεία της συνομοσπονδίας.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε με όλους τους τρόπους ότι το ΕΣΠΑ, όπως τουλάχιστον εφαρμόζεται έως σήμερα, δεν φαίνεται να είναι ικανή συνθήκη να ξεκολλήσει την ελληνική οικονομία από το τέλμα της ύφεσης, των λουκέτων και της ανεργίας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η καταγραφή της άποψης του ελληνικού εμπορίου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυσή τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ΕΣΕΕ επανέλαβε τα τέσσερα βασικά σημεία που θα συμβάλλουν στην επιβίωση και ανάπτυξη των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων που είναι: Δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, συμμετοχή του εμπορίου στο ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση-ενίσχυση ρευστότητας εμπορικών επιχειρήσεων και μείωση μη μισθολογικού κόστους.

Μεγάλη σημασία δόθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία JEREMIE, ΕΤΕΑΝ και JESSICA. Πιο συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, αναμένεται στο επόμενο διάστημα η πλήρης ενεργοποίηση των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν κεφάλαια κίνησης και μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, γεγονός που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέφερε το ζήτημα της επέκτασης των προθεσμιών της αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΕ. Το ζήτημα αυτό είναι κεντρικό για την ΕΣΕΕ, διότι η πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες-επιχειρηματίες είναι έντονη, ιδιαίτερα στην παρούσα υφεσιακή συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, επισημάνθηκε ότι υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς διάφορες, σχετικές με το εμπόριο, δράσεις (π.χ. Δράση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου - Υπηρεσιών, Δράση «digi-retail», η οποία αφορά στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της λιανικής κ.ά).

Το πρόβλημα εντοπ
Keywords
Τυχαία Θέματα