Με οφέλη η δημοπράτηση του Ληξιαρχείου

Τα σχέδια για δημοπράτηση του «Εθνικού Ληξιαρχείου», το οποίο θα συγκεντρώσει σε μία υπηρεσία 26 εκατομμύρια ληξιαρχικές πράξεις από όλη τη χώρα, και αργότερα θα αποτελέσει μέρος του Εθνικού Μητρώου Πολιτών, παρουσίασε την Τρίτη η κυβέρνηση.

Οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, και Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, τόνισαν ότι το Εθνικό Ληξιαρχείο θα μειώσει τη γραφειοκρατία για τον πολίτη και παράλληλα θα μειώσει κατά 8 εκατ. ευρώ το χρόνο το κόστος για τους δήμους.

Επισήμαναν επίσης ότι

η πλήρης και επικαιροποιημένη καταγραφή των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου θα ωφελήσει τα ασφαλιστικά ταμεία δίνοντας τέλος στο φαινόμενο των συντάξεων που χορηγούνται σε συγγενείς θανόντων.

Θα προσφέρει επίσης μείωση του φόρτου εργασίας στα ΚΕΠ έως και 38%, ενώ σταδιακά θα καταργηθεί η έκδοση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης.

Η δημοπράτηση του έργου υλοποιείται για όλους τους δήμους της χώρας, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών, και έχει μέγιστο συνολικό προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.

Το έργο έχει επανασχεδιαστεί σύμφωνα με τη νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

Η σύνδεση του στο Εθνικού Ληξιαρχείου και του Εθνικού Δημοτολογίου θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Πολιτών, μια βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα κάθε πολίτη.

Μετά τη δημιουργία του Μητρώου Πολιτών θα ακολουθήσει η λεγόμενη κάρτα του πολίτη.

Η ψηφιοποίηση των χειρόγραφων αρχείων των ληξιαρχείων θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, ανέφερε ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα