«Στοπ» στη διπλή φορολογία

Την Πέμπτη εισάγεται εσπευσμένα προς συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το σχέδιο νόμου που λαμβάνει πρόνοια και για την παροχή πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές των δύο κρατών, να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή του μέσα στο 2012.

Έτσι, μολονότι η συμφωνία κατατέθηκε στη Βουλή
το βράδυ της Δευτέρας, αύριο κιόλας εισάγεται για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ώστε την Πέμπτη να ψηφιστεί στην Ολομέλεια πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες για τις γιορτές.

Την επίσπευση της ψήφισης της συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου κατά τη συζήτηση άλλης σύμβασης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου.

Τη συζήτηση στην Επιτροπή αξιοποίησαν βουλευτές-μέλη της για να επισημάνουν ότι πολυεθνικές και θυγατρικές τους, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους.

«Υπάρχει πράγματι θέμα με τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σημειώνοντας ότι απαιτείται βελτίωση και συμπλήρωση της νομοθεσίας που θα στοχεύει στην καλύτερη παρακολούθηση των ενδοομιλικών συναλλαγών και την είσπραξη φορολογητέας ύλης.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο:

* Μειώνεται από 10% σε 7% το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

* Ανάβει πράσινο φως για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία μπορεί να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο έδαφός της, καθώς επίσης και στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίησή τους, όπως για παράδειγμα η ημερομηνία γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

* Μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.

* Τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας, με συντελεστές από 5% έως 15% .

* Στην περίπτωση εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα.

Την επίσπευση της ψήφισης της συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσω Παπανδρέου κατά τη συζήτηση άλλης σύμβασης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής ανα
Keywords
Αναζητήσεις
διπλη φορολογια
Τυχαία Θέματα