Άρωμα Αιγαίου

Του Γιώργου Αποστολίδη

Το κύμα σκάει πάνω στην άμμο. Οι παραλίες των Κυκλάδων περιμένουν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Στο Παραπόρτι και την Παράγκα, την Ιταλίδα και του Ρούκουνα, στο Πόρτο Ζόρο και το Σαρακήνικο.

Μαγαζάτορες και  ενοικιαζόμενα έχουν στολίσει ταβέρνες, καφενεία, rooms to let και μοντέρνες πανσιόν. Τα τουριστικά καταστήματα ανέβασαν ρολά και τα τοπικά σκάφη που κάνουν εκδρομές σήκωσαν τις άγκυρες.  Από νωρίς το πρωί οι ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυ πριν ανέβει ο ήλιος και ύστερα ένα γρήγορο καφεδάκι στα μεταλλικά τραπέζια πάνω στο χαλίκι.

Κάπου πιο δίπλα

στο λιμάνι οι γλάροι κάνουν κατεβασιές και οι τουρίστες βγάζουν γρήγορα την φωτογραφική μηχανή. Οι περιπατητές συζητούν χαλαρά στην πλ. Μιαούλη και στην Παροικιά, άλλοι απολαμβάνουν μεζεδάκια στα στενά της Αντιπάρου η φρουτάλια στο Μπατσί.  Στην Νάξο, στην Αγία Άννα η ακτή γεμίζει από τις φωνές των παιδιών και ψηλά στην Χώρα της Αμοργού  οι πιτσιρικάδες συγκεντρώνονται για παιχνίδι στα στενά δρομάκια.

Από ένα ραδιόφωνο απλώνεται η μουσική του Μίκη και του Χατζηδάκη καθώς στην λότζα σερβίρονται γλυκά και κρυστάλλινο νερό. Στο Κλήμα της Μήλου κατεβαίνουν οι περιπατητές από τις κατακόμβες και στα Θερμιά μαζεύονται τα κότερα για το Σαββατοκύριακο. Σαν σουρουπώσει η μυρωδιά από το χταπόδι φτάνει μέχρι απέναντι στην Κέρο και τα ποτήρια γεμίζουν ξανά δίπλα από την Παραπορτιανή η στο λιμανάκι της Νάουσας.  

Στο τέρμα της ανηφοριάς στην Ανάφη περιμένει φρέσκος αστακός και μικρή μαρίδα από τα δίχτυα κάπου ανάμεσα στην Δονούσα και την Σέριφο. Οι λάμπες αντανακλούν το φως στα νερά στον Σιφνεικο Πλατύ Γυαλό και  τις

Αγκαθωπές ενώ χαρούμενες φωνές από τις παρέες ταξιδεύουν με τον πελαγίσιο αέρα. Στην Τήνο η χώρα ζει υπό την σκέπη της Παναγιάς και μακριά στον ορίζοντα τα σπιτάκια που αγναντεύουν την Καλδέρα στα Φηρά. Κυκλάδες 24 νησιά, χιλιάδες εικόνες.

Ελληνικό καλοκαίρι ακόμα και για όσους δεν θα ταξιδέψουν φέτος λόγω φόρων... Ευτυχώς μπορούν να ταξιδέψουν έστω νοερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα