Το γυναικείο δικαίωμα στην τεστοστερόνη

Το μεγάλο φαβορί για τον τελικό των 800 μέτρων στις γυναίκες βρίσκεται στο επίκεντρο μίας μεγάλης συζήτησης που θα επηρεάσει τον επαγγελματικό αθλητισμό τα επόμενα χρόνια. Η Κάστερ Σεμένια, δρομέας με ολυμπιακές διακρίσεις και μεγάλο φαβορί για τα 800 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχει κάποιες ιδιαιτερότηες στον οργανισμό της που προβληματίζουν τους υπευθύνους.

Η Σεμένια λοιπόν δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά μίας γυναίκας αλλά ούτε και ενός άνδρα. Παράγει

τεστοστερόνη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι οι υπόλοιπες αθλήτριες. Αυτό όπως είναι φυσικό της δίνει ένα βιολογικό πλεονέκτημα στο αγώνισμα της. Ο Σεμπάστιαν Κόε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει την επανεξέταση του κανονισμού που απαγορεύει την επιτήρηση των αθλητών με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από το κανονικό.

Η Κάστερ Σεμένια χαμογελάει στους φωτογράφους (Warren Little / Staff / Getty)

Το 2011 η IAAF είχε ανακοινώσει έναν κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι αθλήτριες με υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης όφειλαν να κάνουν αγωγή με ορμόνες για να ελαττώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης προτού αγωνιστού. Το 2015 όμως το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε τον συγκεκριμένο κανονισμό για δύο χρόνια. Ετσι στο Ρίο δεν θα υπάρχει καμία επιτήρηση στις αθλήτριες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης. Ο Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε πως δεν περίμενε αυτήν την απόφαση από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο ενώ τόνισε ότι η ομοσπονδία εξετάζει τις επόμενες κινήσεις τις για αίτηση επανεξέτασης του κανονισμού. Το σίγουρα είναι ότι η Σεμένια θα αγωνιστεί ως το μεγάλο φαβορί στον αγώνα δρόμου του Ρίο ενώ οι άλλες αθλήτριες θα νοιώθουν αδικημένες πριν ακόμα αρχίσουν το σπρίντ.

Η Σεμένια όμως έχει ταλαιπωρηθεί κατά το παρελθόν. Εχει υποστεί αποκλεισμούς και, κυρίως, έχει αντιμετωπίσει μεταχείριση σεξιστικού χαρακτήρα. Στη Νότια Αφρική είναι, βέβαια, ηρωίδα. Και κορυφαία αθλήτρια της χώρας. Δεν της αρέσει να μιλάει για το κορμί της. Αν οι συνεντεύξεις που παραχωρεί εκτραπούν προς τα εκεί, τότε αποχωρεί. Θέλει να τη μεταχειρίζονται ως μία ιδαίτερη γυναίκα. Ναι, αλλά η ορμονική φυσιολογία της βρίσκεται πέρα των ορίων της γυναικείας φύσης. Ομως τι είναι τελικά αθλητισμός; Η απδοχή του διαφορετικού ή η βίαιη εξίωση των πάντων. Η Σεμένια δεν πήρε φάρμακα. Είναι όπως γεννήθηκε. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να υποχρεώσει έναν αθλητή στη λήψη φαρμάκων; Αλλωστε ακόμα και όταν έπαιρνε φάρμακα για τον περιορισμό της τεστοστερόνης, πάλι κατακτούσε την πρώτη θέση…

The post Το γυναικείο δικαίωμα στην τεστοστερόνη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα