Το 2017 ξεθώριασε το πολιτικό άστρο της Μέρκελ – θα σβήσει το 2018;

Διαφορετικά θα πρέπει να περίμενε τα πράγματα στο κλείσιμο του 2017 η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά την τέταρτη συνεχόμενη νίκη στις εκλογές.

Οι προβλέψεις για έναν σχετικά εύκολο σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους αποδείχτηκαν απλώς προβλέψεις, αναγκάζοντας την καγκελάριο (που τυπικά είναι υπηρεσιακή) να αναζητήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων

η νέα κυβέρνηση -η νέα εκδοχή του Μεγάλου Συνασπισμού της προηγούμενης τετραετίας- θα σχηματιστεί ενώ θα έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί από τώρα έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την καγκελάριο η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την επομένη των Χριστουγέννων, φαίνεται ότι το 47% των Γερμανών δεν θα ήθελε να ολοκληρώσει η καγκελάριος μια τέταρτη θητεία και μόνο το 36% την στηρίζει.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής για την Μέρκελ στη διάρκεια της δωδεκάχρονης θητείας της.

Αυτή η προφανής αδυναμία φαίνεται ότι ενθαρρύνει τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητήσουν περισσότερα από όσα παραδοσιακά αποκομίζει ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού σχήματος. Είναι, βέβαια, και αυτός ένας τρόπος για να ρεφάρουν από την καταστροφική χρονιά τους που μόλις τέλειωσε.

Οι διαρροές από το αρχηγείο του κόμματος (επισήμως πάντως δεν λέγεται τίποτα) λένε ότι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περισσότερα υπουργεία από όσα είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση και μεταξύ τους και το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό εξάλλου προσδιόρισε σαν στόχο λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε κλειστή συγκέντρωση βουλευτών του κόμματος ο Μάρτιν Σούλτς.

Αν και αρχικά, η προοπτική ενός ακόμα μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ ήταν πολύ δυσάρεστη για τη βάση και τα μεσαία στελέχη του SPD, στα ηγετικά κλιμάκια συνειδητοποιούν πλέον πως η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης πλήττει την εικόνα της Μέρκελ. Σε αυτήν οι ψηφοφόροι θα χρεώσουν και μια νέα κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Καθώς η καγκελάριος δεν μπορεί πια να ζητήσει από τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ διάλυση της βουλής και νέες εκλογές, το πιθανότερο είναι πως σε αυτό το σενάριο η καγκελάριος θα αμφισβητηθεί από το κόμμα της. Αυτό θεωρούν οι σοσιαλδημοκράτες ως το πιο ισχυρό τους χαρτί. Και φαίνονται αποφασισμένοι να το παίξουν.

Οι κινήσεις της καγκελαρίου

Την εικόνα από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών συμπληρώνει το Spiegel που διατυπώνει το ερώτημα αν η καγκελάριος «είναι σε αποχώρηση το 2018».

Μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, η Άνγκελα Μέρκελ θα επανέλθει στα καθήκοντά της, καθώς στις 7 Ιανουαρίου έχει ορισθεί η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με το SPD, τις οποίες η καγκελάριος θέλει να διεξαγάγει από κοινού με τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζεχόφερ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Άγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς αυτή η επιλογή δεν συνάδει με το πολιτικό της στυλ, ενώ χωρίς την υποστήριξη από μία πλειοψηφία, θα ήταν υποχρεωμένη διαρκώς να εκλιπαρεί για συναίνεση διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η κυβερνητική σταθερότητα είναι κάτι που χρειάζεται και η ίδια, καθώς σε περίπτωση ανεπιτυχούς έκβασης των προσπαθειών για το σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού, αργά ή γρήγορα θα προκύψουν νέες εκλογές και θα καταστεί πιο πιεστικό το αίτημα για την αποχώρησή της από την προεδρία του SPD.

Και αυτό, διότι όσο περισσότερο τραβά το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης τόσο θα εντείνεται η αμφισβήτηση στις κομματικές τάξεις των CDU και CSU σχετικά με το κατά πόσο μία καταπονημένη Μέρκελ θα είναι ακόμη σε θέση να διασφαλίσει την εξουσία.

Η Μέρκελ, γράφει ακόμη το Spiegel, έχει βιώσει ως υπουργός της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ το πώς κανείς μπορεί να αποφύγει την εκδίωξη από την κορυφή, φροντίζοντας προηγουμένως ο ίδιος για μία συντεταγμένη αποχώρηση και παράδοση της εξουσίας στη διάδοχη κατάσταση.

Κατά την άποψη του συντάκτη, αυτή η διαδικασία μετάβασης έχει ήδη δρομολογηθεί προ πολλού, αλλά η καγκελάριος Mέρκελ έχει ακόμη χρόνο στη διάθεσή της και πολύ περισσότερο εφόσον διασωθεί μέσω του σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού με το SPD. Για το λόγο αυτό, ο συντάκτης εκτιμά ότι η καγκελάριος θα προσεγγίσει τους Σοσιαλδημοκράτες, φροντίζοντας όμως να μην απογοητεύσει τους δικούς της ανθρώπους και εξασφαλίζοντας επίσης κυβερνητικές θέσεις για τη νέα γενιά κομματικών στελεχών.

The post Το 2017 ξεθώριασε το πολιτικό άστρο της Μέρκελ – θα σβήσει το 2018; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα