Σε αντικυβερνητικό αναβρασμό το Ιράν – Δύο νεκροί σε διαδήλωση

Με κραυγές για τον «θάνατο στο δικτάτορα» κατεβαίνουν εδώ και τρεις ημέρες χιλιάδες άνθρωποι σε διαδηλώσεις στο Ιράν, στο μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας από το 2009.

Οι διαδηλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες φορές την βίαιη καταστολή από την αστυνομία, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για δύο νεκρούς, τους οποίους η κυβέρνηση απέδωσε στη δράση

ξένων πρακτόρων.

Αγνωστος είναι ο αριθμός όσων έχουν συλληφθεί, ενδέχεται όμως να είναι αρκετές εκατοντάδες.

Οι πολίτες είναι γενικά απογοητευμένοι από την κακή κατάσταση της οικονομίας, τον υψηλό πληθωρισμό, την ανεργία που στους νέους έχει φτάσει το 40% και την έλλειψη ευκαιριών. Οι διαμαρτυρίες για την οικονομία ή τις συντάξεις δεν είναι σπάνιες, ωστόσο η επέκταση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα και η πολιτική διάσταση που πήραν είναι πρωτοφανής.

Στόχος των συνθημάτων ο ανώτατος ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ. Όπως σημειώνει ο Guardian πρόκειται για πρωτοφανείς καταστάσεις στη χώρα όπου η κριτική στον ανώτατο ηγέτη είναι σχεδόν ταμπού.

Καταγράφονται μάλιστα και κάποια συνθήματα υπέρ της μοναρχίας και της επιστροφής του σάχη, ο οποίος εκθρονίστηκε μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.

Διαδήλωση στην Τεχεράνη το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου (REUTERS)

Οι διαδηλώσεις φαίνονται να είναι μεγαλύτερες από αυτές του 2009.

Αργά το Σάββατο, δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε διαδήλωση στην πόλη Ντορούντ στο δυτικό Ιράν, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι τα θύματα έπεσαν από σφαίρες ξένων πρακτόρων και όχι της αστυνομίας.

«Υπήρξε μία παράνομη διαδήλωση χθες βράδυ (ενν. το Σάββατο) και κάποιος αριθμός ανθρώπων κατέβηκε στους δρόμους και δυστυχώς δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε στο κρατικό μέσο ενημέρωσης ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Λορεστάν.

Ο Guardian μεταφέρει πληροφορίες και για άλλους δύο νεκρούς, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εν τω μεταξύ, ο ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί προειδοποίησε την Κυριακή όλους εκείνους που «χρησιμοποιούν τη βία και πιστεύουν στην αναρχία», ότι «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και θα πληρώσουν το τίμημα».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, που πρόσκειται στην πτέρυγα των μεταρρυθμιστών, ανέφερε ότι 80 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Αράκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ενώ τρεις ή τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν» στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πόλη. Τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πάντως στο πρακτορείο ότι «η πόλη βρίσκεται υπό έλεγχο».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδίδονται πολλές εικόνες από διαδηλώσεις, είναι ωστόσο δύσκολο να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του υλικού. Πάντως αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις Ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας που είχαν διακοπεί βράδυ του Σαββάτου.

The post Σε αντικυβερνητικό αναβρασμό το Ιράν – Δύο νεκροί σε διαδήλωση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα