Συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ για τις προκλήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Τρία 24ωρα πριν από την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές (καλύπτοντας το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ) για τη συνέχιση των στρατιωτικών της ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Αποτέλεσμα των τουρκικών ενεργειών είναι το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, «Saipem 12.000», να παραμένει ακινητοποιημένο, για 12η μέρα, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του

επιτρέπουν να προσεγγίσει το σημείο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», ώστε να αρχίσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Μετά την έκδοση της νέας Navtex, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων, ενώ παράλληλα ο κύπριος Πρόεδρος συγκάλεσε για την Τετάρτη Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αντί για χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο ελληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Οπως εξάλλου έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει την κουβέντα για την Τουρκία σε νέο τετ α τετ που θα έχει με την Μέρκελ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

The post Συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ για τις προκλήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα