Στον ρυθμό του Καρνάβαλου (χόρεψε) όλη η Ελλάδα!

Στον ρυθμό του Καρνάβαλου (χόρεψε) όλη η Ελλάδα!20.02.2018Ρεπορτάζ

Με πολλά άρματα, χιλιάδες μεταμφιεσμένους και τρελό κέφι γιορτάστηκε (και φέτος) η Αποκριά

Με κέφι, φαντασία, ευρηματικότητα και διάθεση για... μπόλικη σάτιρα, χιλιάδες μασκαράδες ξεχύθηκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους της Πάτρας, της Κρήτης και άλλων περιοχών, και χόρεψαν για ακόμα μία χρονιά στους ρυθμούς της Αποκριάς. Στην... πρωτεύουσα του καρναβαλιού, την Πάτρα, οι περίπου

30.000 καρναβαλιστές και τα εντυπωσιακά άρματα του Δήμου Πατρέων που πήραν μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής προσέφεραν ένα ξεχωριστό θέαμα, διάρκειας περίπου πέντε ωρών.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν ο βασιλιάς Καρνάβαλος -ένας άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης, που τραβούσε τα μαλλιά του- και το άρμα της βασίλισσας του Καρναβαλιού Ολγας Κατσάρα.
Η μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Ακολούθησε το κάψιμο του Καρνάβαλου με την καθιερωμένη τελετή λήξης στον μόλο της Αγίου Νικολάου, ενώ τα χιλιάδες εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φώτισαν τον πατραϊκό ουρανό.

Με πολλά άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές και τρελό κέφι έγινε η καρναβαλική παρέλαση στο Αργος. Η πόλη πλημμύρισε με χρώματα και πρωτότυπες ιδέες, και οι θεατές που παρακολούθησαν την παρέλαση διασκέδασαν με την ψυχή τους. Στο θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας οι θεατές παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό θέαμα στα νερά του Ευβοϊκού, όπου αναβίωσε ο Τρωικός Πόλεμος.

Πυροτεχνήματα

Η θάλασσα μετατράπηκε σε μια τεράστια... θεατρική σκηνή, στην οποία πρωταγωνίστησαν τα πυροτεχνήματα, οι ρουκέτες και οι μοναδικές θεματικές φιγούρες. Από την προχθεσινή βραδιά, πάντως, δεν έλειψαν οι γκρίνιες, καθώς εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος πολλά μεγάφωνα «σίγησαν», με αποτέλεσμα η μουσική και τα ηχητικά εφέ να ακούγονται μόνο σε όσους βρίσκονταν στη Γέφυρα του Ευρίπου.

Στους ρυθμούς της Αποκριάς «χόρεψαν» και τα Χανιά με χιλιάδες πολίτες να συμμετέχουν στα Καρναβάλια της Κισσάμου και των Καλυβών. Το «μενού» είχε πυροτεχνήματα, ζωντανή μουσική και χορευτικές εκδηλώσεις.
Στα Ιωάννινα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους και πλατείες, άναψαν φωτιές και γλέντησαν με κρασί, χορό και φασολάδα, συμμετέχοντας στο έθιμο της Τζαμάλας.

Και ο βουλευτής «Τσάρος»

Αφησε για λίγο στην άκρη το κοστούμι του και έβαλε την αποκριάτικη στολή για να καρναβαλιστεί... Ο λόγος για τον Λαρισαίο βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιώργο Κατσιαντώνη, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής έδωσε το «παρών» στη μεγάλη παρέλαση, μαζί με τους καρναβαλιστές του γκρουπ «Τσαρικά Μπολσόι».
Ο βουλευτής είχε δώσει τον λόγο του ότι θα συμμετείχε στους εορτασμούς για το Καρναβάλι του Τυρνάβου και τελικά τήρησε την υπόσχεσή του. Ο Γιώργος Κατσιαντώνης αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση που του απηύθυναν τα μέλη του γκρουπ, ντύθηκε «Τσάρος», κατέβηκε στην παρέλαση και πρωτοστάτησε στο κέφι της ομάδας.

Θεσσαλονίκη: Σαρακοστιανό γλέντι με εδέσματα και πολύχρωμους χαρταετούς!

Εχοντας σύμμαχο τον καιρό, οι Θεσσαλονικείς ξεχύθηκαν χθες στα ελεύθερα σημεία της πόλης και γέμισαν τον ουρανό με πολύχρωμους χαρταετούς. Το Σέιχ Σου, η παραλία της Αρετσούς αλλά και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ήταν στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Κούλουμα.

Στον Κέδρινο Λόφο, στο Σέιχ Σου, ανηφόρισαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς. Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν την έναρξη της Σαρακοστής και πολλοί κατάφεραν να πετάξουν τον χαρταετό τους, αφού ο αέρας τούς βοήθησε. Η Γ' Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης μοίρασε σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνα, ταραμά, φασολάδα, χαλβά και το κέφι άναψε. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ενώ στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην πλαζ της Αρετσούς, στην Καλαμαριά, γινόταν χαμός! Υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής, το γλέντι δεν άργησε να στηθεί, τα σαρακοστιανά που πρόσφερε ο Δήμος Καλαμαριάς είχαν την τιμητική τους, ενώ παιδιά μαζί με τους γονείς τους πέταξαν χαρταετούς δίπλα στη θάλασσα.

Ομως, και στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στήθηκε από το πρωί ένα μεγάλο σαρακοστιανό γλέντι με πολλούς χορούς και εδέσματα. Η προσέλευση των πολιτών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ε' Δημοτική Κοινότητα ήταν αθρόα, ενώ μοιράστηκαν εδέσματα αλλά και 300 χαρταετοί στα παιδιά. Στα Γιαννιτσά την έμπνευση να ψήσει λαγάνα μήκους δύο μέτρων είχε ένας νεαρός αρτοποιός. Ωστόσο, δεν είναι τόσο το μέγεθος που έκανε εντυπωσιακό το δημιούργημά του όσο το σύνθημα που έγραψε για τη Μακεδονία αλλά και η όψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του αστεριού της Βεργίνας που τη συνόδεψαν. «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» γράφτηκε με χρυσαφένια ζύμη πάνω στη λαγάνα.

Στο Μακροχώρι Ημαθίας το βράδυ της Κυριακής έβαλαν φωτιά στον Βασιλιά Καρνάβαλο, που φέτος είχε τη μορφή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Είθισται ο βασιλιάς Καρνάβαλος να αντιπροσωπεύει επώνυμα πρόσωπα, κυρίως της πολιτικής, που απασχολούν αρνητικά την επικαιρότητα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου “Μακεδονία”, καθώς και η στάση που κράτησε απέναντι στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων για την ονοματοδοσία των Σκοπίων ήταν αρκετά για να τον ρίξουν... στην πυρά» αναφέρεται σε δημοσίευμα του veriotis.gr.

Φιλοπάππου: Λιγότεροι λόγω του κακού καιρού

Ο «σκοτωμένος» από τα πυκνά σύννεφα αττικός ουρανός κράτησε μακριά τους περισσότερους Αθηναίους από την καθιερωμένη ετήσια γιορτή για την Καθαρά Δευτέρα στον λόφο του Φιλοπάππου.
Τη σύντομη εκδήλωση της δημοτικής Αρχής έντυσαν με τις μελωδίες τους η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, που υποδεχόταν τους Αθηναίους στην είσοδο του Φιλοπάππου, και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου, που ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια. Οσοι ανηφόρισαν στον λόφο είχαν μαζί τους τον απαραίτητο χαρταετό, τον οποίο επιχείρησαν να υψώσουν στον αέρα, αλλά και μεζέδες για ένα νηστίσιμο πικνίκ στην καρδιά της πόλης.

Στο νοσοκομείο δεκάδες που τα είχαν τσούξει στις εκδηλώσεις

Δεκάδες περιστατικά μέθης, με πρωταγωνιστές κυρίως νέους ανθρώπους, έριξαν τη σκιά τους στις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε Ρέθυμνο και Πάτρα.

Στην πόλη της Κρήτης 40 άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας 15-16 ετών, διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
«Στο νοσοκομείο έφτασαν τέσσερα περιστατικά που αφορούσαν κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Πρόκειται για ανηλίκους 15 με 16 ετών. Τόσο οι ανήλικοι όσο και τα υπόλοιπα άτομα αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα και έφυγαν όλοι λίγες ώρες αργότερα. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν» ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου του Ρεθύμνου Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι φέτος τα περιστατικά ήταν λιγότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στην Πάτρα οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και το ΕΚΑΒ χρειάστηκε να προφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες περιστατικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η προσέγγιση των ατόμων που είχαν χάσει ακόμα και τις αισθήσεις τους ήταν δύσκολη λόγω των χιλιάδων καρναβαλιστών και θεατών που είχαν κατακλύσει το κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα