Στο Βεντοτένε η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Ανοιχτά της Νάπολης, το μικρό νησάκι Βεντοτένε που στους ρωμαϊκούς χρόνους έφερε το άκρως ελληνικό όνομα «Πανδατωρία» θα είναι το σημείο εκκίνησης της ΕΕ αμέσως μετά τα καθηλωτικό, ως προς τις επιπτώσεις του, Brexit.

Οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων χωρών της Ενωσης θα συναντηθούν στο συγκεκριμένο γραφικό μέρος με στόχο να προωθήσουν εν τοις πράγμασι την ιδέα της κοινής στάσης έναντι του βρετανικού σοκ και των άλλων ζητημάτων

που έχουν άμεση σχέση με την Ευρώπη.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα δεξιωθεί τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και αυτή η μίνι σύνοδος συνιστά τον δεύτερο γύρο των τριμερών συζητήσεων, οι οποίες προλειαίνουν το έδαφος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, «η συνάντηση έχει στόχο να δείξει την ένωση των τριών μεγάλων χωρών της Ευρώπης και όχι να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κλαμπ μέσα στην Ενωση». Οι ίδιες πηγές επέμειναν πως το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η προετοιμασία της Συνόδου στην Μπρατισλάβα και η χαρτογράφηση των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ στην μετά Brexit εποχή.

Ο Ρέντσι δεν διάλεξε τυχαία το νησάκι Βεντοτένε. Υπάρχει ισχυρή δόση σημειολογία πίσω από την επιλογή του. Το Βεντοτένε είναι μέρος της ίδρυσης της ΕΕ. Σε αυτό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είχαν φυλακιστείς δύο εξέχοντες ιταλοί διανοούμενοι, ο Ερνέστο Ρόσι και ο Αλτιέρο Σπινέλι, οι οποίοι από κοινού είχαν συγγράψει το «Μανιφέστο του Βεντοτένε». Ενα έργο που κραύγαζε υπέρ της ένωσης των ευρωπαϊκών κρατών. Οι τρεις ηγέτες, στο περιθώριο των συζητήσεων, σκοπεύουν να μεταβούν στον τάφο του Σπινέλι (θάφτηκε στο νησί). Μια πράξη που φέρει το συμβολισμό της τιμής προς έναν στοχαστή που τάχθηκε υπέρ της κοινής πορείας.

Φωτογραφία από το γραφικό νησί Βεντοτένε/Silvia Marchetti

Αμέσως μετά την επικύρωση του Brexit, στα τέλη Ιουνίου, οι τρεις ηγέτες είχαν βρεθεί για πρώτη φορά και είχαν κάνει λόγο για την ανάγκη η Ευρώπη να βρει έναν νέο σφυγμό. Ο Ρέντσι, ιδιαιτέρως, είχε παραδεχθεί πως η αποχώρηση της Βρετανίας συνιστούσε μια πολιτική ήττα για την Ευρώπη και ότι ήταν ένα εγερτήριο μήνυμα για περαιτέρω αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Αυτή τη στιγμή η ΕΕ βιώνει μια μορφή ήπιου διχασμού, ο οποίος συν τω χρόνω μπορεί να γίνει κινητήριο ρεύμα εξελίξεων, ως προς το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια του ευρωσκεπτικισμού. Πολλές χώρες (σ.σ.: τελευταία ήταν η Ολλανδία) σκέφτονται να προωθήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης και αυτές οι ενέργειες εντείνουν ακόμη περισσότερο την ένταση.

Το Βερολίνο ομνύει υπέρ μιας «καλύτερης Ευρώπης» και όχι μιας «περισσότερης Ευρώπης» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εμφανίζεται πάλι ως ο υπέρμαχος του πραγματισμού και να ζητάει από όλους να βρουν ρεαλιστικές, ενδοκυβερνητικές προσεγγίσεις για να λυθούν τα προβλήματα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε με νόημα προ ημέρων πως «ο πρώτος στόχος είναι να διατηρηθεί το υπάρχον status quo και να αποτραπεί περαιτέρω διάλυση της Ευρώπης των 27».

Πάντως, και μεταξύ των τριών ηγετών υπάρχουν διακριτές διαφοροποιήσεις. Στο θέμα της οικονομίας, επί παραδείγματι, οι σκέψεις τους δεν συμπίπτουν. Τη στιγμή που οι Ολάντ-Ρέντσι κάνουν λόγο για επενδύσεις και εναρμόνιση των οικονομικών, η Μέρκελ εμμένει στην ανάγκη της δημοσιονομικής σταθερότητας και του ελέγχου των προϋπολογισμών.

Την τελευταία φορά που το τρίο είχε συναντηθεί, η Μέρκελ είχε σημειώσει με επίταση της έλλειψη ενθουσιασμού για περισσότερο ενοποίηση της ΕΕ και προσέθεσε πως οι φυγόκεντρες τάσεις μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Για τη γερμανίδα καγκελάριο, η συνάντηση με τους Ρέντσι και Ολάντ θα είναι η εναρκτήρια περίοδος μιας έντονα διπλωματικής περιόδου κατά την οποία θα επισκεφθεί το Ταλίν, την Πράγα και τη Βαρσοβία, ενώ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, και της Κροατίας.

Οι επιπτώσεις του Brexit θα βρίσκονται την κορυφή της ατζέντας του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο θα επιδοθεί η Μέρκελ, ενώ άλλα «exit» αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς. Τέλος, στο Βεντοτένε θα γίνουν συζητήσεις και για θέματα ασφαλείας υπό το φόβο νέων επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες στην καρδιά της Ευρώπης.

The post Στο Βεντοτένε η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα