«Παράθυρο» ΔΝΤ για δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση – ΝΔ: «Να μην ζητούν συνευθύνη»

Την ώρα που στις Βρυξέλλες το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης έδειχνε «κόκκινο», στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών, ερωτώμενος για το ελληνικό ζήτημα επανέλαβε ότι παραμένουν τα «αγκάθια» σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπάρχει διαπραγμάτευση σε βασικά

ζητήματα πολιτικής όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος, μία πάγια θέση τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τον κ. Ράις «είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή υποστήριξη του προγράμματος. Είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και το ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη».

Σχετικά με τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να δεσμευθεί και η ελληνική αντιπολίτευση για τα μέτρα, υποστήριξε ότι «είναι κάτι που όντως έχει ζητηθεί παλαιότερα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας, ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο».

Φρόντισε, όμως, να προσθέσει, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι «δεν είχαμε καμία επικοινωνία με κόμματα της αντιπολίτευσης».

Υπογράμμισε εκ νέου ότι η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητά τους, κι ότι θα ήταν καλό η κυβέρνηση να κατορθώσει να συσπειρώσει ευρεία πολιτική στήριξη για το πακέτο

Η απάντηση της ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του κ. Ράις επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άρα, θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι επίσης σαφές ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν είμαστε κοντά στο στάδιο της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες.

Επομένως, να μην ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης.

Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης»

The post «Παράθυρο» ΔΝΤ για δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση – ΝΔ: «Να μην ζητούν συνευθύνη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα