Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού δεν θέλει σωματοφύλακες, έχει λαό!

10:17 5/7/2018 - Πηγή: Protagon

O νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι λαοπρόβλητος – και η ολονύκτια γιορτή στην Πόλη του Μεξικού, μετά την εκλογική νίκη του, πιστοποιεί τη λαϊκή αγάπη προς το πρόσωπό του.

Η χώρα που τον εξέλεξε πρόεδρο όμως βουλιάζει μέσα σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι τα ναρκωτικά και οι συγκρούσεις των συμμοριών γύρω από τη διακίνησή τους. Μάλιστα στο Μεξικό έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι μέσα

σε μόλις μία δεκαετία. Το κλίμα είναι λοιπόν πολεμικό, και σε τέτοιες συνθήκες -δεν είναι υπερβολή να λεχθεί αυτό- κινδυνεύει να σκοτωθεί ο καθένας, ακόμη και ο πρόεδρος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο (αριστερά) ξεναγεί στο προεδρικό μέγαρο τον θριαμβευτή των εκλογών Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ. (Credit: Mexico Presidency / Handout via REUTERS)

Ωστόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να τον προστατεύουν πραιτωριανοί και ότι απαρνείται αυτό το προεδρικό δικαίωμά του επειδή θέλει να νιώθει όπως και οι υπόλοιποι απλοί Μεξικανοί – την είδηση γράφει ο Guardian.

«Δεν θέλω σωματοφυλακή, οι πολίτες θα με φροντίσουν και θα με προστατεύσουν» είπε απευθυνόμενος στον Τύπο, όταν εκλήθη από τον απερχόμενο πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο να συζητήσουν τα της αλλαγής στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Προστάτης των φτωχών»

Ο Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, αριστερός στα φρονήματα πολιτικός, 64 ετών, κατατρόπωσε τους αντιπάλους του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής προωθώντας την εικόνα του προστάτη των 53 εκατομμυρίων φτωχών Μεξικανών.

Στην προεκλογική του καμπάνια είχε πει στο πλήθος: «Δεν μου αρέσει να περιστοιχίζομαι από φρουρά. Θέλω εσείς να με προστατεύετε. Θέλω ο λαός να με φροντίζει!»

Πάντως δεν λείπουν και οι επικρίσεις για τη απόφασή του να αψηφήσει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης εναντίον του. Ο Χοσέ Αντόνιο Κρέσπο, πολιτικός αναλυτής, κρίνει τη στάση του «απολύτως ανεύθυνη».

«Είναι κάπως δημαγωγικό να λες ότι είσαι σαν όλους τους άλλους, χωρίς προνόμια, όταν δεν είσαι ο οιοσδήποτε αλλά η κεφαλή του κράτους» δηλώνει ο Κρέσπο στο Associated Press. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας εξαρτώνται από τη δική του ασφάλεια».

«Η χλιδή τέλος»

Ο Ομπραδόρ αρνείται, επίσης, να εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο της χώρας, κτίριο του 19ου αι., το οποίο θέλει να μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο «για τον μεξικανικό λαό». Θα πωλήσει και το προεδρικό αεροσκάφος, θα μειώσει και τις μετακινήσεις των κρατικών αξιωματούχων με ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. «Δεν θα υπάρχει πλούσια κυβέρνηση και φτωχός λαός» έχει πει.

«Ανακατανομή εισοδήματος»

Θα μειώσει τον προεδρικό μισθό. Και εκείνους της μεξικανικής «χρυσής γραφειοκρατίας». Θα αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων, των νοσηλευτών, των νοσοκομειακών ιατρών, των καθαριστριών, των αστυνομικών και των στρατιωτικών. Των αγροτών.

Οι Μεξικανοί ήταν εξοργισμένοι με τα καμώματα, τις ακρότητες και τη διαφθορά της άρχουσας ελίτ, έτσι οι υποσχέσεις του Ομπραδόρ απέδωσαν τα ανάλογα πολιτικά οφέλη.

Ο Λουτσέρο Ρόμπλες, ζωγράφος, ένας από τους οπαδούς του Ομπραδόρ που γλέντησαν τη νίκη του την περασμένη Κυριακή, δηλώνει ευτυχής: «Είμαστε τόσο χαρούμενοι για τη νίκη του. Θα χαρούμε περισσότερο τον Δεκέμβριο, όταν θα φορέσει την προεδρική κορδέλα»…

The post Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού δεν θέλει σωματοφύλακες, έχει λαό! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα