Καταδικάστηκαν οι δολοφόνοι και οι βασανιστές του Βίκτορ Χάρα

10:08 5/7/2018 - Πηγή: Protagon

Απονομή δικαίου στη μνήμη του Βίκτορ Χάρα αλλά και δικαίωση για τον πόνο και τους κόπους των συγγενών του, 45 χρόνια μετά τον άνανδρο φόνο του μέσα στη φυλακή του καθεστώτος Πινοσέτ: οκτώ συνταξιούχοι στρατιωτικοί καταδικάστηκαν για τον θάνατο του χιλιανού καλλιτέχνη Βίκτορ Χάρα το 1973, τις ημέρες του πραξικοπήματος εις βάρος της κυβέρνησης Αλιέντε.

Οι οκτώ απόστρατοι καταδικάστηκαν σε 15ετή φυλάκιση, και ακόμη ένας, για συγκάλυψη του φόνου, σε

5ετή φυλάκιση.

Οι δικαστές εξέτασαν τον φάκελο της υπόθεσης Χάρα κατόπιν νέας έρευνας που διενεργήθηκε και έφερε στο φως καινούργια στοιχεία, όπως σημειώνει ο Guardian.

Φωτογραφικό πορτρέτο του Βίκτορ Χάρα (από το Fundación Víctor Jara / Facebook)

Ο Χάρα είχε φυλακιστεί στο στάδιο του Σαντιάγο. Οι μαρτυρίες επιζησάντων συγκρατουμένων του βεβαιώνουν για την αγριότητα και την ανανδρία των φονιάδων του, αλλά και για τα φριχτά βάσανα που υπέμεινε ο καλλιτέχνης προτού πεθάνει. Ο Χάρα εδάρη ανηλεώς. Του έσπασαν τα χέρια με τον υποκόπανο. Το πτώμα του βρέθηκε τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή του, πεταμένο κοντά σε ένα νεκροταφείο. Και ήταν διάτρητο από σφαίρες – από 44 σφαίρες. Τόσο μίσος έτρεφαν εναντίον του οι χουντικοί.

Η οικογένεια του Χάρα (η χήρα και η κόρη τους) διέτρεξε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα μέχρι να δικαιωθεί. (Ενδεικτικό της οικογενειακής μέριμνας προς απονομή δικαιοσύνης είναι το γεγονός ότι το 2009 έγινε εκταφή του πτώματος του Χάρα ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δέχθηκε περισσότερες από σαράντα σφαίρες.) Στο πλαίσιο των προσπαθειών της οικογένειας αποκαλύφθηκε και ένας απόστρατος χουντικός, κρυμμένος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, κάποιος Πέδρο Μπαριέντος, ο οποίος ενέχεται στον βασανισμό και στη εκτέλεση του Χάρα. Ο Μπαριέντος καταδικάστηκε να πληρώσει 28 εκατ. δολ. ΗΠΑ αποζημίωση στους οικείους του Χάρα.

Οταν εκτελέστηκε ο Χάρα ήταν μόλις 40 χρόνων. Το ημερολόγιο έγραφε 16 Σεπτέμβρη 1973. Είχε πιαστεί λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 12 Σεπτέμβρη μαζί με χιλιάδες άλλους δημοκρατικούς πολίτες. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες υπέστη τρομερά μαρτύρια από σαδιστές δολοφόνους.

Το όνομα του Βίκτορ Χάρα έγινε συνώνυμο του αντιδικτατορικού αγώνα εντός και εκτός Χιλής, ιδίως από τους Ελληνες του εξωτερικού, φυγάδες και αυτοεξόριστους λόγω της χούντας των Απριλιανών.

The post Καταδικάστηκαν οι δολοφόνοι και οι βασανιστές του Βίκτορ Χάρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα