Αγκυρα κατά Ελλάδας για την μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά

17:55 5/8/2018 - Πηγή: Protagon

Επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με αφορμή την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, για τον οποίο η Ίντερπολ είχε εκδώσει ερυθρά

αναγγελία, απορρίφθηκε από τον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία.

» Αυτό δείχνει τη μη αλλαγή της παραδοσιακής αντίδρασης της ελληνικής πολιτικής τάξης εναντίον της Τουρκίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα που στο παρελθόν προστάτευε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, τώρα δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας και αγνοεί με ευκολία τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την έκδοσή τους. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους».

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δεν θα εκδοθεί στις τουρκικές Αρχές ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τουργκούτ Καγιά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης «πάγωσε», όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Καγιά. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει στον Καγιά πολιτικό άσυλο.

Η Αγκυρα έχει ζητήσει την έκδοσή του για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής φυλάκισης, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση. Από τις αρχές Ιουνίου ο Τουργκούτ Καγιά είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην τουρκική Δικαιοσύνη.

The post Αγκυρα κατά Ελλάδας για την μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα