Deal για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Το Παρίσι παίρνει το 2024, το Λος Αντζελες το 2028

16:06 1/8/2017 - Πηγή: Protagon

Είναι μια πρώτη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Το Παρίσι εξασφάλισε ουσιαστικά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, αφού η πόλη του Λος Αντζελες που τη διεκδικούσε διεμήνυσε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι σκοπεύει να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς του 2028.

«Η ΔΟΕ καλοσωρίζει την απόφαση της Επιτροπής Διεκδίκησης του Λος Αντζελες

και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθέσουμε τη διοργάνωση του 2028 με έναν διαφανή τρόπο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ σε ανακοίνωσή του.

Αυτή η πρωτοβουλία του Λος Αντζελες είναι προφανώς προϊόν μιας άτυπης συμφωνίας ανάμεσα σε ΠαρίσιΛος Αντζελες και ΔΟΕ, που ακολούθησε μια ασυνήθιστη απόφαση της ΔΟΕ πριν από λίγες ημέρες να ανακοινώσει ταυτόχρονα τους Αγώνες του 2024 και του 2028. Γεγονός που μαρτυρά ότι δεν υπάρχουν πολλές πόλεις που να έχουν πια τη δύναμη ή την επιθυμία να αναλάβουν μια τέτοια πανάκριβη διοργάνωση.

Για χρόνια η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε το ιερό δισκοπότηρο για τις υποψήφιες πόλεις. Μετά το 1984 και την οικονομική επιτυχία του Λος Αντζελες (που αντέστρεψε την τάση της οικονομικής καταστροφής από το Μόντρεαλ το 1976 και τη Μόσχας το 1980), θα υπήρχαν πόλεις έτοιμες να πουλήσουν την ψυχή τους στον διάβολο για να αναλάβουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες – και αποδεδειγμένα το έκαναν.

Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι «αθάνατοι» απολάμβαναν κάθε είδους «φιλοξενίας» από τις υποψήφιες πόλεις, δήθεν επιθεωρώντας τις υποδομές τους και το αξιόπιστο της υποψηφιότητας. Μετά το Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 και το Τορίνο το 2006 (Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες) αποκαλύφτηκε ένα τεράστιο σκάνδαλο δωροδοκιών των μελών της ΔΟΕ. Τις σχετικές έρευνες ανέλαβε ένας «αδιάφθορος». Το όνομά του Τόμας Μπαχ, ο σημερινός πρόεδρος της ΔΟΕ.

Ο Μπαχ ήταν και αυτός που καθάρισε οριστικά τη ΔΟΕ από το άγος των δωροδοκιών. Εδιωξε τους παλαιούς «αθανάτους», έθεσε κανόνες και όρια για τη θητεία τους και απαγόρευσε τις επισκέψεις στις υποψήφιες πόλεις.

Παράλληλα όμως, η γιγάντωση των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε τις πόλεις λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν ένα τέτοιο ρίσκο. Πολλές πόλεις έκαναν δημοψηφίσματα στα οποία οι κάτοικοι καταψήφιζαν τις υποψηφιότητες (συνέβη με το Αμβούργο για τη διοργάνωση του 2020 που πήγε στο Τόκιο, συνέβη και με τη Βοστώνη που απέρριψε μια υποψηφιότητα για το 2024).

Ετσι έμειναν για το 2024 δύο μόνο πόλεις, το Λος Αντζελες και το Παρίσι. Για τη γαλλική πρωτεύουσα ήταν η τέταρτη απόπειρα να αναλάβει τους Αγώνες. Είχε χάσει το 1992 από τη Βαρκελώνη, το 2008 από το Πεκίνο και το 2012 από το Λονδίνο. Τώρα αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, 100 χρόνια μετά την τελευταία φορά που είχε διοργανώσει τους Αγώνες (1924). Θα είναι οι τρίτοι Αγώνες στο Παρίσι -1900, 1924, 2024.

Ο δήμαρχος του LA Ερικ Γκαρσέτι σε δηλώσεις του την Τρίτη για την υποψηφιότητα για το 2028. Η πόλη του είναι η μόνη υποψήφια (REUTERS/Mike Blake)

Τρίτη φορά θα είναι και για το Λος Αντζελες (1932, 1984, 2028). Ο δήμαρχος της Πόλης των Αγγέλων έκανε λόγο το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) για «ιστορική ημέρα για το Λος Αντζελες και τις ΗΠΑ» καθώς επιστρέφει το Ολυμπιακό Κίνημα.

Μολονότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, άλλωστε η 131 Σύνοδος της ΔΟΕ στη Λίμα του Περού θα γίνει τον Σεπτέμβριο, τόσο το Παρίσι όσο και το Λος Αντζελες καλωσόρισαν τη συμφωνία. Η δε ΔΟΕ έχει την ευκαιρία να εξετάσει με σχετική χρονική άνεση την ανάθεση της διοργάνωσης του 2032.

Keywords
Τυχαία Θέματα