“Μολότοφ” στο ΚΙΝΑΛ: Εισηγήσεις στη Γεννηματά να διαγράψει Παπανδρέου – Καστανίδη

08:56 10/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις εν μέσω έντασης στη Βουλή και σκληρής αντιπαράθεσης των αρχηγών αποτελεί ασφαλώς πολιτική νίκη για την κυβέρνηση, καθώς επετεύχθη με πλειοψηφία ευρύτερη αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αλλά και με την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το τίμημα, ωστόσο, για το «ναι» του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο φαίνεται πως

ήταν βαρύ, καθώς έντονες είναι οι αναταράξεις που προκαλεί η διαφοροποίηση των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη και η απουσία τους από την ψηφοφορία.

Click4more: Δημοσκόπηση: Το απόλυτο κοντράστ για Μητσοτάκη – Τσίπρα! Έκδηλος ο φόβος για κορονοϊό και Τουρκία

Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, με σκοπό να γίνει συζήτηση και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους δύο βουλευτές – εφόσον, βέβαια, Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης παραστούν και δεν επιλέξουν ξανά ν’ απουσιάσουν. Παρά τις εισηγήσεις που φέρεται να δέχθηκε η κυρία Γεννηματά, ζήτημα διαγραφής σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν υπάρχει, αλλά η ενόχλησή της είναι έκδηλη και το κλίμα γενικότερα βαρύ στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

«Κόκκινο πανί» ο Καστανίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, την ενόχλησή τους προς την ηγεσία εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές κυρίως για τον κ. Καστανίδη και το γεγονός ότι, ενώ είχε δεσμευτεί δημοσίως πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο και θ’ ακολουθήσει την επίσημη γραμμή του κόμματος παρά τη διαφωνία του, επέλεξε ν’ απουσιάσει από την ψηφοφορία.

Click4more: Άγριος καυγάς Χρυσοχοΐδη, Βούτση και Παφίλη για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο και για τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να μη μεγεθύνει το πρόβλημα που δημιούργησε η ομιλία του στη Βουλή και η διαφοροποίησή του από τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ με έντονο τρόπο.

Για πολλούς πάντως η υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή για να βγει στην επιφάνεια μια αντίφαση που τελεί εν υπνώσει εδώ κι αρκετό καιρό στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Αντίφαση η οποία ορίζει πως μια μερίδα στελεχών – κατά βάση του «παπανδρεϊκού» μπλοκ – βλέπει με μισό μάτι τη στήριξη πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, την οποία θεωρεί μάλλον ως προσέγγιση με τη ΝΔ, ενώ μια άλλη μερίδα στελεχών εκτιμά πως το ΚΙΝΑΛ πρέπει πάση θυσία να μην ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή, έστω, να τον προσεγγίσει με τη στάση του και την αυτονόητη κατά τ’ άλλα αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, θεωρούν πως οι… απειλές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πως θα μείνει ανεφάρμοστο θα μείνουν απειλές, ενώ στιγματίζουν το γεγονός ότι ύστερα από 4,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας επιστρέφει στην αντιπολίτευση «του πεζοδρομίου» και ταυτίζεται με την ανομία και τις βιαιότητες περιθωριακών στοιχείων.

Επίσης, εκτιμούσαν ότι είναι αποδεικτικό των πραγματικών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι έσπευσε με ανακοίνωσή του να διαστρεβλώσει τα γεγονότα στο Σύνταγμα, με τα επεισόδια κατά τη διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου, και να ταυτιστεί με τραμπούκους χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σ’ αυτούς και τους ειρηνικούς διαδηλωτές, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Ο νέος νόμος δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες πορείες, όπως αυτές της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου και κινείται σε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

Προσδιορίζει τι σημαίνει η διατύπωση «δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» και την διαχωρίζει από τυχαίες συγκεντρώσεις, προβλέπει κανόνες προστασίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και εισάγει την αρχή της αναλογικότητας, με βάση τη σχέση ανάμεσα στην έκταση και το αποτύπωμά της στην καθημερινότητα.Η ίδια αρχή της αναλογικότητας ισχύει και στην αντιμετώπιση μιας πορείας ή μιας διαδήλωσης που κινδυνεύει να εκτραπεί από το στόχο της. Συνεπώς, δεν διαλύεται μία συγκέντρωση αν μπορεί να περιοριστεί. Στην εξαιρετική περίπτωση που θα χρειαστεί να διαλυθεί, θα πρέπει να συμφωνεί και να παρίσταται ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών.Προβλέπεται οργανωτής μιας συνάθροισης, που θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος των διαδηλωτών και συνομιλητής του ειδικού διαμεσολαβητή από πλευράς της Πολιτείας. Θα μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης και θα φροντίζει και για την περιφρούρησή της. Θα φέρει αστική ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν αν δεν κινηθεί έγκαιρα να τις αποτρέψει.Προβλέπονται οι προϋποθέσεις για την απαγόρευση μιας συγκέντρωσης, εφόσον απειλείται η δημόσια ασφάλεια ή αν μία συνάθροιση αντιτίθεται στο σκοπό μιας άλλης, που επίσης θα έχει γνωστοποιηθεί. Θα αποφεύγονται έτσι οι αντισυγκεντρώσεις. Η απαγόρευση θα διατάσσεται από την αστυνομική Αρχή, αλλά θα μπορεί αμέσως να προσβληθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.Κάθε μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να ανακοινώνεται εγκαίρως, ώστε να ρυθμίζεται η κυκλοφορία και η συγκοινωνία στην περιοχή και να μην εμποδίζονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες γύρω της. Ακόμα και αν μια διαδήλωση δεν γνωστοποιείται εγκαίρως, δεν θα είναι παράνομη εάν τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος.

To άρθρο “Μολότοφ” στο ΚΙΝΑΛ: Εισηγήσεις στη Γεννηματά να διαγράψει Παπανδρέου – Καστανίδη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα