Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ 63-69 (vid)

Είναι φορές που η ήττα μοιάζει με νίκη. Και ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχασε από την ΤΣΣΚΑ με 63-69, όμως -αν εξαιρέσει κανείς την ανοησία ορισμένων να πετάξουν αντικείμενα 9 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, που ενδέχεται να οδηγήσει σε τιμωρία ενόψει πλέι οφ- η εμφάνιση ήταν πολύ καλή. Γιατί όταν κοντράρεις στα ίσα την ομάδα του Μεσίνα, με τον Διαμαντίδη άποντο,

τότε μόνο θετική μπορεί να είναι η εμφάνιση.

Δεν ήταν μόνο η εικόνα του γηπέδου (τόσο γεμάτο ούτε στους τελικούς με τον Ολυμπιακό) που παρέπεμπε σε… τελικό. Ήταν και η νευρικότητα με την οποία μπήκαν στο παιχνίδι οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη.

Ξεκίνησαν χωρίς "καθαρό μυαλό" στην επίθεση και με προβλήματα στην άμυνα. Βρέθηκαν να χάνουν με 0-5 και ανάγκασαν τον προπονητή τους να πάρει τάιμ άουτ στο 1.40''. Η κατάσταση παρέμεινε ίδια, οι Ρώσοι με 2/2 τρίποντα του Ουίμς προηγήθηκαν με 0-8, για να πετύχει στο 3.30'' ο Ματσιούλις το πρώτο "πράσινο" καλάθι.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που ξεκινά από την άμυνα, άρα δύσκολα την κερδίζεις. Η ΤΣΣΚΑ έμεινε για πέντε λεπτά χωρίς πόντο στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Λάσμε πέτυχε οκτώ συνεχόμενους (τους έξι στην πρώτη περίοδο) και η ψαλίδα έκλεισε (11-14).

Στο ροτέισον ο Μεσίνα είχε σαφώς περισσότερες λύσεις, ενώ οι γηπεδούχοι εξακολουθούσαν να είναι μπλοκαρισμένοι. Στο 11-17 (τρίποντο του Μίτσοβ) βρήκαν απάντηση (με τρίποντο του Γκιστ έγινε το σκορ 16-19), αλλά στη συνέχεια η διαφορά πήγε στο -10 (16-26), με τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα.

Ήταν το σημείο αφύπνισης του Μάικ Μπράμος, ο οποίος συμπαρέσυρε σε ξέφρενο ρυθμό τους συμπαίκτες του. Πρώτος ο Σχορτσιανίτης πέτυχε ένα καλάθι, ο Μπράμος βρήκε ελεύθερο τρίποντο και δεν λάθεψε και η διαφορά μειώθηκε κατά 50% (21-26).

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, η άμυνα λειτουργούσε και ο Μπράμος έφτασε στους 10 πόντους μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Ήταν ο παίκτης που με κάρφωμα έδωσε προβάδισμα στους "πράσινους" (34-32), για να ευστοχήσει σε μια βολή ο Παπαλουκάς και να πάνε οι ομάδες στ' αποδυτήρια με τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή (34-33).

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε αντιστρόφως ανάλογα με το πρώτο. Ένα καλάθι του Ματσιούλις, το 3ο φάουλ του Ουίμς και ο Μεσίνα… μιμήθηκε τον Πεδουλάκη, παίρνοντας τάιμ άουτ 1.18'' μετά την επανέναρξη του παιχνιδιού.

Οι Ρώσοι απάντησαν με 5-0, πριν πετύχει τρίποντο ο Τσαρτσαρής (40-38), για να τον μιμηθεί στην επόμενη φάση ο Τεόντοσιτς και να φανεί -όχι πως δεν ήταν εξ αρχής ορατό- ότι το ματς θα ήταν ντέρμπι ως το τέλος.

Μικρές οι διαφορές, με τον Παναθηναϊκό να κλείνει την τρίτη περίοδο με τρεις πόντους διαφορά, χάρη στο καλάθι του εξαιρετικού Μπράμος.

Ο Μπανκς έδωσε ενέργεια και ανάσες στο τέταρτο μέρος του αγώνα, όμως ο Κριάπα με τον Κρστιτς πήραν την ΤΣΣΚΑ στις πλάτες τους, με τον Τεόντοσιτς να ανεβάζει και αυτός την απόδοσή του.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός ως το τέλος, πλησίασε στον πόντο (57-58) με τρίποντο του Μπράμος, κρατήθηκε ζωντανός χάρη στον Ούκιτς, για να δεχθεί 9'' πριν τη λήξη ένα καλάθι από τον Κρστις (και δύο βολές στη συνέχεια και να γνωρίσει την ήττα με 63-69.

Ο Διαμαντίδης είχε 0/5 τρίποντα, 0/2 δίποντα, 0/2 βολές και 4 λάθη (όπως και 2 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 3 ασίστ), σε μια κακή επιθετικά βραδιά. Δεύτερη φορά που φέτος μένει άποντος (σ.σ.:κατά σύμπτωση πάλι με Ρώσους, στην εντός έδρας ήττα από τη Χίμκι με τα ίδια ακριβώς ποσοστά), αλλά ο Παναθηναϊκός πλέον μπορεί να ζήσει και με αυτό…

Τα δεκάλεπτα: 11-14, 34-33, 50-47, 63-69.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 18 (4), Ματσιούλις 5, Ούκιτς 9, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 6 (1), Διαμαντίδης, Γκιστ 6 (1), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σχορτσιανίτης 8.
ΤΣΣΚΑ (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 9 (2), Μίτσοβ 7 (1), Τζάκσον 2, Κρστιτς 9, Ουίμς 8 (2), Έρτσεγκ 2, Καούν 11, Κριάπα 13 (2), Παπαλουκάς 8 (1).

Keywords
Τυχαία Θέματα