Ο ξεχωριστός Βαγγέλης

Στον Ολυμπιακό έχουν αρχίσει ήδη να ψάχνουν για τον παίκτη που θα καλύψει το κενό του Βαγγέλη Μάντζαρη. Ένα κενό που δύσκολα αναπληρώνεται, καθώς ο νεαρός διεθνής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της ομάδας, είναι ο παίκτης που κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του, είναι αυτός που βοηθά -χωρίς αυτό να καταγράφεται στη στατιστική- τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει… όργια.

Τα στοιχεία που έχει στο παιχνίδι του ο Μάντζαρης δύσκολα βρίσκονται σε άλλους περιφερειακούς. Ψηλό παιδί, με μεγάλο άνοιγμα χεριών,

σπουδαίος αμυντικός, πιστός στο πλάνο του προπονητή. Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν, σημειώστε πως είναι από τους λίγους παίκτες που προωθεί την μπάλα χωρίς να ντριμπλάρει, χωρίς να καθυστερεί.

Υπάρχουν παίκτες στην αγορά με μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο (αν και ο Μάντζαρης δεν είναι από τους παίκτες που αφήνεις επιδεικτικά ελεύθερους να σουτάρουν), δεν υπάρχουν όμως -κατά την ταπεινή μας άποψη- παίκτες να κάνουν τις δουλειές που έκανε ο… ξεχωριστός Βαγγέλης, ο οποίος με τη στοχοπροσήλωση στην άμυνα επέτρεπε στον Σπανούλη να ρίχνει το βάρος του στην επίθεση.

Εδώ μια απαραίτητη διευκρίνιση, επειδή διαφωνούμε με πολλά από αυτά που λέγονται και γράφονται: Ο Σπανούλης δεν είναι κακός αμυντικός, δεν είναι αδιάφορος στο πίσω μέρος του γηπέδου. Όταν πρέπει να παίξει και άμυνα το κάνει, αλλά δεν μπορεί να έχει την ίδια ένταση, για τόσο μεγάλο αγωνιστικό διάστημα, και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Ολυμπιακός, αν κι εφόσον βρει τον αντικαταστάτη του Μάντζαρη, πρέπει να αλλάξει τον σχεδιασμό του για το εσωτερικό, αφού δεν μπορούν να αγωνιστούν επτά ξένοι. Λογικότερο σενάριο είναι να μείνει εκτός ελληνικών διοργανώσεων (πρωταθλήματος, αφού είναι ζήτημα αν προλαβαίνει ο Ολυμπιακός να εντάξει παίκτη για τον τελικό του κυπέλλου) ο Τζος Πάουελ, ευκολότερη περίπτωση είναι να μείνει μόνο για την Ευρωλίγκα ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει έξι ψηλούς στη διάθεσή του (Πάουελ, Χάινς, Άντιτς, Πρίντεζη, Σερμαντίνι, Μαυροειδή), με τον Πάουελ -το γράψαμε από την πρώτη στιγμή- να είναι λάθος παίκτης σε λάθος θέση. Ο Γκετσεβίτσιους έχει ελάχιστη συμμετοχή, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που τον χρησιμοποιεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας και όχι με την πραγματική του αξία.

Λο, Σπανούλης, Σλούκας, Γκετσεβίτσιους είναι η τετράδα των περιφερειακών. Ο Κατσίβελης δεν έχει ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής, οπότε αν αφαιρεθεί ο Γκετσεβίτσιους για να προστεθεί ο… αντί-Μάντζαρης θα είναι πάλι περιορισμένος ο αριθμός των "κοντών".

Το χειρότερο απ' όλα είναι πως ο Ολυμπιακός θα παίξει μέσα σε 15 μέρες την πρωτιά στο πρωτάθλημα (στην κανονική περίοδο), το κύπελλο και εν πολλοίς την πρόκριση στους "8" της Ευρωλίγκας. Ακόμα και αν αποκτηθεί σήμερα περιφερειακός παίκτης, είναι ένα ζήτημα κατά πόσο μπορεί να ενσωματωθεί τόσο γρήγορα και να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξόχως υψηλό εμπόδιο, που -ενδεχομένως- να είναι και ανυπέρβλητο. Γιατί ουδείς αναντικατάστατος, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες χωρίς εξαιρέσεις.

Υ.Γ.: Μεγάλο πλήγμα ο τραυματισμός του Βαγγέλη για την Εθνική. Μεγαλύτερο για τα νεύρα μας. Γιατί τώρα θα ξεκινήσει η κουβέντα για τον Διαμαντίδη. Μα, ειλικρινά, δεν βαριέστε;

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα