Επιμένουν ότι το τρίποντο του Τσαλδάρη μετράει!

Λίγες ώρες πριν από την εκδίκαση (Πέμπτη 30/1) της ένστασης του ΚΑΟΔ για το τρίποντο του Δημήτρη Τσαλδάρη που χάρισε τη νίκη στη Νέα Κηφισιά στην εκπνοή της παράτασης, οι εκθέσεις των τριών διαιτητών και του παρατηρητή συνηγορούν στο ότι το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο!

Οι Σπύρος Γκόντας, Χρήστος Παναγιώτου και Θανάσης Δεσλής, καθώς και ο παρατηρητής διαιτησίας Σταύρος Τσανίδης επανέλαβαν αυτό που αναγράφεται και στο φύλλο αγώνα της πρόσφατης, δραματικής

αναμέτρησης, ότι το καλάθι του Τσαλδάρη επετεύχθη εντός χρόνου. Μια τόσο ξεκάθαρη παραδοχή ισχυροποιεί στο έπακρο την υπερασπιστική γραμμή της νεοφώτιστης ΑΕΝΚ κατά την ακροαματική διαδικασία στο γραφείο της (και όχι του) αθλητικού δικαστή...

Απαντες υποστήριξαν ότι λειτούργησαν με βάση τις αισθήσεις τους (άκουσαν την κόρνα και είδαν το περίβλημα του ταμπλό) και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα «instant replay» σε όλους τους αγώνες, όπως συμβαίνει στους αγώνες των πλέι οφ, που μεταδίδονται τηλεοπτικά (και όχι αυτό που ισχυρίζεται ο Γκόντας ότι «η χρήση επιτρέπεται μόνο στους τελικούς των play off»).

Ανάμεσα στα επιχειρήματα των τεσσάρων, σημειώνεται και η εξής παρατήρηση, η οποία έχει ενδιαφέρον: ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε το μηχάνημα «precision time», με την αιτιολογία ότι έχει σταλεί στο εξωτερικό για επιδιόρθωση!

Σπύρος Γκόντας (πρώτος διαιτητής):

«Οπως αναγράφεται και στο Φ.Α κατά την άποψή μας, των συναδέλφων μου κ. Παναγιώτου και κ. Δεσλή (κατά δήλωσή τους) και μένα, το καλάθι που σημειώθηκε ταυτόχρονα με την λήξη της παράτασης και του αγώνα, ήταν εμπρόθεσμο και σωστά μέτρησε στο αποτέλεσμα του αγώνα, με βάση τον ήχο από την κόρνα της λήξης του αγώνα αλλά και τον φωτισμό LED στο ταμπλό που υπάρχει στο γήπεδο Κραχτίδη που οφείλαμε να λάβουμε υπόψη μας με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό Διαιτησίας.

Κατά την παραμονή μας στα αποδυτήρια και πριν κλείσει το Φ.Α., μας ζητήθηκε από τους παράγοντες και τον προπονητή της ομάδας ΚΑΟ Δράμας να παρακολουθήσουμε την λήξη του αγώνα σε βίντεο H/Y (από μονή κάμερα τοποθετημένη όχι στην καλύτερη δυνατή θέση για την συγκεκριμένη φάση), για να αποφασίσουμε αν το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο, πριν κλείσει το Φ.Α.

Δυστυχώς δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα να κάνουμε δεκτό αυτό το αίτημα και να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το συγκεκριμένο βίντεο ως σύστημα άμεσης επανάληψης (instant replay), για να μπορέσουμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και αν πράγματι το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε περιπτώσεις ίδια με αυτήν, που χρειάζονται, να δεις και να ξαναδεις, σε αργή κίνηση, από διαφορετικές κάμερες καρέ καρέ, για να πάρεις την σωστή απόφαση και όπως είναι και η διεθνής πρακτική σε πρωταθλήματα αναλόγως υψηλού επιπέδου και δυσκολίας με το δικό μας αφού όπως αναγράφεται στην ειδική προκήρυξη του πρωταθλήματος Α1 Εθνικής κατηγορίας 2013-14 η χρήση επιτρέπεται μόνο στους τελικούς των play off και μάλιστα με εγκεκριμένο από πριν την έναρξη του αγώνα εξοπλισμό».

Χρήστος Παναγιώτου (δεύτερος διαιτητής):

«Σχετικά με την ένσταση που κατέθεσε η ομάδα ΚΑΟ Δράμας όπως αναγράφεται και στο Φ.Α κατά την άποψή μας εκείνη τη στιγμή το καλάθι που σημειώθηκε ταυτόχρονα με τη λήξη της παράτασης και του αγώνα ήταν εμπρόθεσμο και σωστά μέτρησε στο αποτέλεσμα του αγώνα με βάση τον ήχο από την κόρνα της λήξης τπυ αγώνα, αλλά και τον φωτισμό LED στο ταμπλό που υπάρχει στο γήπεδο Κραχτίδη,

Κατά την παραμονή μας στα αποδυτήρια και πριν κλείσει το ΦΑ μας ζητήθηκε από τους παράγοντες και τον προπονητή της ομάδας ΚΑΟ Δράμας να παρακολουθήσουμε την λήξη του αγώνα σε βίντεο H/Y (από μονή κάμερα τοποθετημένη όχι στην καλύτερη δυνατή θέση για την συγκεκριμένη φάση) για να αποφασίσουμε αν το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο.

Δυστυχώς δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα να κάνουμε δεκτό το σύστημα και να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο βίντεο ως σύστημα instant replay».

Αθανάσιος Δεσλής (τρίτος διαιτητής):

«Σε απάντηση της κατατεθείσας ενστάσεως επί του Φύλλου Αγώνως από την γηπεδούχο ομάδα ΚΑΟ Δράμας και των όσων εκεί αναγράφονται, σας αναφέρω τα εξή: όπως επακριβώς αναγράφεται και στο Φύλλο Αγώνος, η άποψη και των τριών διαιτητών μετά το σουτ που εκτέλεσε ο παίκτης της φιλοξενούμενης ομάδας ταυτόχρονα με τη λήξη της παρατάσεως του εν λόγω αγώνος, ήταν ότι το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο και σωστά κατακυρώθηκε και μέτρησε στο αποτέλεσμα του αγώνα, λαμβάνοντας υπόψιν τον ήχο από την κόρνα της λήξης, αλλά και τον φωτισμό που υφίσταται στο ταμπλό του καλαθιού του γηπέδου.

Κατά την παραμονή μας στα αποδυτήρια και πριν κλείσουμε το Φύλλο Αγώνος μας ζητήθηκε από τους παράγοντες της γηπεδούχου ομάδος ΚΑΟ Δράμας αλλά και τον προπονητή της, να παρακολουθήσουμε οπτικώς την λήξη του αγώνα της παράτασης, δηλαδή την τελευταία κρίσιμη φάση του σουτ τριών πόντων που επιχείρησε ο παίκτης της ΑΕΝ Κηφισιάς, σε βίντεο (φορητού H/Y και από μονή όμως κάμερα όχι στην καλύτερη δυνατή θέση για τη συγκεκριμένη φάση), ούτως ώστε να αποφασίσουμε ξανά αν το καλάθι που επετεύχθη ήταν εντός ή εκτός χρόνου. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε αυτή την δικαιοδοσία θα έλεγα και την δυνατότητα να κάνουμε δεκτό το αίτημα της γηπεδούχου ομάδας και να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το συγκεκριμένο οπτικό υλικό ως σύστημα άμεσης επανάληψης (INSTANT REPLAY) για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν το καλάθι ήταν εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο, όπως έπρεπε να γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ίδιες με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στο παιχνίδι».

Σταύρος Τσανίδης (παρατηρητής):

«Μετά το πέρας του αγώνα η γηπεδούχος ομάδα ΚΑΟ Δράμας υπέβαλε ένσταση περί της έγκυρης καταμέτρησης στο τελευταίο σουτ του αγώνα από τον παίκτη της Νέας Κηφισιάς Νο 16 Τσαλδάρη διότι σύμφωνα με την γνώμη τους ήταν εκπρόθεσμο αμφισβητώντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα.

Η άποψη όμως και των τριών διαιτητών ήταν ότι το εν λόγω καλάθι ήταν εμπρόθεσμο και άρα σωστά κατακυρώθηκε από αυτούς.

Η άποψή μου πάντως είναι από το επόμενο πρωτάθλημα να χρησιμοποιείται επίσημα το instant replay όπως γίνεται σε πολλά πρωταθλήματα αλλά και την Ευρωλίγκα. Γεγονός που θα προφυλάσσει τα αποτελέσματα των αγώνων και τις ομάδες από αμφισβητήσεις αλλά και τους διαιτητές των αγώνων σε τέτοιες οριακές και δύσκολες φάσεις.

Λοιπές παρατηρήσεις: Το μηχάνημα ‘’precision time’’ εξακολουθεί να βρίσκεται στο εξωτερικό για επιδιόρθωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα