Τέλος τα 800€ : Από αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση το σταματά

Τέλος τα  800€ : Το επίδομα λόγω κορονοϊού, οδεύει προς το τέλος του, σύντομα θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η αιτία είναι «γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» είπε ότι «εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις

απασχόλησης, αλλά η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει. Υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».

Τα 800 ευρώ «ενδεχομένως» να συνεχίζονται να δίνονται σε όσους παραμείνουν σε αναστολή εργασίας. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία με 20 υπαλλήλους ανοίξει και δουλεύουν οι μισοί, οι εναπομείναντες είτε θα πάρουν τα 800 ευρώ ή θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία. Γεγονός είναι ότι στην αγορά εργασίας θα υπάρξουν… τευτονικές μετατοπίσεις τόσο σε επίπεδο αμοιβών όσο και στον τομέα θέσεων εργασίας.

Από δω και πέρα όμως προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για τα 10 δισ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που, υποτίθεται, έλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όμως αυτά τα χρήματα δεν φαίνονται πουθενά.

Τα 2 δισ. έχουν δοθεί μέχρι σήμερα (πρόκειται για τα 800 ευρώ, επίδομα για την αναστολή της εργασίας, συν το δώρο Πάσχα, παράλληλα με κάποια πολύ μικρά επιδόματα), και άλλα 2 δισ. συνολικά, που ακόμη όμως δεν έχουν δρομολογηθεί (1 δισ. επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και άλλο 1 δισ. για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων επιχειρήσεων). Συνεπώς, πρόκειται για συνολικά 4 δισ., όχι 14. Το ζήτημα είναι πού κατευθύνονται τα υπόλοιπα 10 δις.

Keywords
Τυχαία Θέματα