Σακελλαροπούλου για Κοροβέση: Ήταν ένας μαχητικός υπερασπιστής της Δημοκρατίας

Σακελλαροπούλου για Κοροβέση: Με ανάρτησή της στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, έναν μαχητικό υπερασπιστή της Δημοκρατίας.

Ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, ένας μαχητικός υπερασπιστής της δημοκρατίας, ο Περικλής Κοροβέσης έφυγε σήμερα από κοντά μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια

στην οικογένειά του.

President GR (@PresidencyGR) April 11, 2020

Ο Περικλής Κοροβέσης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 79 ετών. Μέσα από τη μαρτυρία του για τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια των “Ανθρωποφυλάκων”, έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη (σε μία εποχή αμείλικτης και ασφυκτικής λογοκρισίας) πως το καθεστώς βασανίζει και σκοτώνει όσους θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους.

Οι “Ανθρωποφύλακες” στηρίχτηκαν στο υλικό που περιείχε η πολυσέλιδη κατάθεση του συγγραφέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το υλικό αυτό αποτέλεσε την κύρια αιχμή ενός διεθνούς κύματος διαμαρτυρίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα της Χούντας, που κορυφώθηκε με την έκδοση του βιβλίου. Για την ολοκλήρωσή του ο συγγραφέας εργάστηκε στη Γενεύη, από τον Μάρτη μέχρι τον Ιούνιο του 1969, αρχικά ως φιλοξενούμενος του Αμερικανού δικηγόρου Τζιμ Μπέκετ, ο οποίος συνέταξε την πρώτη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα βασανιστήρια στην Ελλάδα, και τελικά σε μια φοιτητική εστία της ίδιας πόλης.

Πολυγραφότατος και πολιτικά δραστήριος μέχρι την τελευταία στιγμή, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όχι όμως από κορονοϊό, όπως διευκρινίζεται και από την “Εφημερίδα των Συντακτών”, συνεργάτης της οποίας υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης της εφημερίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα