Προστασία α΄κατοικίας: «Μένουμε δίχως σπίτι» – Η κυβέρνηση έχασε τη μάχη με τους Θεσμούς, έναν με δύο μήνες η χαλάρωση

Προστασία α΄κατοικίας: Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ, οι θεσμοί συμφώνησαν σε παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μόλις ενός μήνα, καθώς θέλουν να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν το όποιο καθεστώς προστασίας στην αξιολόγηση του Ιουλίου. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία αντιπροτείνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Όπως όλα δείχνουν, έστω και στο παρά πέντε, η παράταση που θα δοθεί δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» στους δύο μήνες για όλους τους δανειολήπτες.

Σήμερα, μάλιστα δεν αποκλείεται

από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει να ανακοινώσει την ολιγόμηνη παράταση για την πρώτη κατοικία -στην εκπνοή του υφιστάμενου πλαισίου- διανθισμένη με σειρά άλλων μέτρων που είναι ήδη γνωστά αλλά μπαίνουν σε φάση υλοποίησης τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να καλύψει επικοινωνιακά την αποτυχία να εξασφαλίσει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο οι διαδικασίες προχωρούν και εκτιμάται πως αυτό θα εφαρμοστεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ας σημειωθεί πως η πτώχευση στο σύνολό της θα προβλέπει και τη διαμόρφωση εταιρίας του Δημοσίου η οποία θα αγοράζει εκπλειστηριαζόμενες κατοικίες. Οι τράπεζες επιμένουν με αρωγούς και τους θεσμούς πως η προστασία δεν πρέπει να συγχέεται με το πτωχευτικό δίκαιο το οποίο αποτελεί εμπορική πράξη.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες απαιτούν να διενεργούνται κανονικά σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα