Πρόωρες εκλογές 2020 Ελλάδα: Αυτά είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολιτική προδιάθεση

Πρόωρες εκλογές 2020 Ελλάδα: Η εφημερίδα «Εστία» στο κεντρικό της άρθρο στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Πέμπτης 30 Απριλίου θέτει κάποια ερωτήματα που στοιχειοθετούν τον σχετικό πολιτικό συλλογισμό:

«Γιατί ο πρωθυπουργός κρατά ανοικτή τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και το Μαξίμου εξαπολύει έναν πρωτοφανούς εντάσεως νομοθετικό ακτιβισμό με την κατάθεση 26 νομοσχεδίων
προς ψήφιση έως τις 31 Ιουλίου;Γιατί έναν χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 σε μη ύποπτο πολιτικό χρόνο, υποτίθεται, παράγονται περισσότερες δημοσκοπήσεις από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε;Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που λαμβάνουν δεκάδες ΜΜΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του κορονοϊού;Γιατί στις συνεντεύξεις Τύπου το Μαξίμου προβάλλει συστηματικούς τους υφυπουργούς και εξαφανίζει τους υπουργούς;Γιατί η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε σε χαμηλούς  τόνουςπροχθές το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό ότι αυτήν τη στιγμή ο Κυριάκος έχει ισχυρή νομιμοποίηση και άρα δεν χρειάζονται εκλογές;Γιατί σήμερα αρχίζουν εσπευσμένως οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis με τελικό πολιτικό στόχο την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου;Υπάρχει η προδιάθεση, μένει η απόφαση

«Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εστίας», είναι απλή: Το σενάριο της αιφνιδιαστικής προκήρυξης εκλογών μέσα στο θέρος προς το τέλος του παραμένει πάντοτε στο τραπέζι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τις διαψεύσεις. Χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμα βεβαίως. Η προδιάθεση όμως υπάρχει».

Ποτέ κανείς από την κυβέρνηση ως σήμερα δεν είπε αποκλείονται οι εκλογές ουδείς δε περισσότερο είπε το αυτονόητο θα εξαντλήσουμε την τετραετία και δεν θα το πει ως ότου ληφθούν τελικές αποφάσεις

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα «δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης για να εφαρμόσω την πολιτική μου Κάθε άλλο διαθέτω πιστεύει πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη. Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες». Κι αν αλλάξουν;

Πλην όμως του ίδιου, αξία έχουν και όσα δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επανέλαβε μεν σε πλείστες παραλλαγές τη δήλωση του Πρωθυπουργού αλλά παρενέβαλε τρεις φορές ένθετη τη φράση «αυτήν τη στιγμή». Καμία ξεκάθαρη διάψευση

Εξίσου σημαντικό η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να νομοθετήσει η κυβέρνηση τις βασικές δεσμεύσεις της τετραετίας -όσες δεν έχουν ανατραπεί από τη νέα κατάσταση- μέχρι τις 31 Ιουλίου».

Σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ως απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέρθηκε εξάλλου την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η χώρα πιθανώς να οδηγηθεί στις κάλπες εξαιτίας του σχεδίου που ακολουθεί ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της κρίσης που φέρνει η πανδημία.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας -μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης- σημείωσε ότι «με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Προφητική η δήλωση Κυρανάκη;

Ζήτημα πρόωρων εκλογών άνοιξε πριν λίγα 24ωρα ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης ζητώντας επί της ουσίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει.

Συγκεκριμένα ο κ. Κυρανάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και ερωτηθείς αν βλέπει πρόωρες εκλογές τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόβλεψη δεν θέλω να κάνω. Καλά κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι επί ποδός». Και συμπλήρωσε: «Ξέρω όμως ότι δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή». Ως επιστέγασμα ο βουελυτής κατέληξε: «Αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Ναι, φυσικά νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τις ζητήσει».

Και η βεβαιότητα Λοβέρδου

Εκτός της εκτίμησης Τσίπρα ότι είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές, αντίστοιχη εκτίμηση-βεβαιότητα έρχεται και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Αντρέα Λοβέρδο, ο οποίος μάλιστα τις προσδιορίζει χρονικά το φθινόπωρο με πιθανότερη κατά τον ίδιο εκδοχή το Σεπτέμβριο. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα γίνουν εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα τις κάνει αρχές Ιουλίου ή Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο βολικός μήνας. Εκτιμώ ότι θα γίνουν εκλογές», είπε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στον «FOCUS FM 103.6».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε δε ότι «αν δεν κάνει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός, σημαίνει, ότι θα αφεθεί να παρασυρθεί από τη δίνη των οικονομικών δυσχερειών, που θα είναι απότομες, που δεν θα μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός τους. Πιστεύω, ότι θα το προλάβει αυτό». Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα του μετεκλογικά, τόνισε, ότι «θα τα πούμε, όταν θα οδηγηθεί η χώρα σε αυτή τη διαδικασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα