Μόρια πυροβολισμοί: Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης οι δύο τραυματίες πρόσφυγες

Μόρια πυροβολισμοί: Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν από το ιατρείο του καταυλισμού της Μόριας οι δύο πρόσφυγες, που τραυματίστηκαν ελαφρά από σκάγια κυνηγετικού όπλου στην πλάτη και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Η αστυνομία, πάντως, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει έναν τραυματία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, τα θύματα, αφγανικής και ιρανικής καταγωγής, δέχτηκαν τους πυροβολισμούς από άγνωστο άτομο

σε περιοχή που είχαν πάει για περίπατο μαζί με δυο άλλους φίλους τους ιρανικής καταγωγής, περίπου πέντε με επτά χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του καταυλισμού.

Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες δέχθηκαν πυροβολισμούς σε περιοχή κοντά στο καμπ, όπου όμως δεν υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που να «δικαιολογούν» κάποια μορφή αυτοάμυνας ή που να υποδεικνύει εκ μέρους των θυμάτων ανάλογη συμπεριφορά. Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 21 Απριλίου 2020, οι πρόσφυγες του καταυλισμού της Μόριας ζήτησαν τη σύλληψη του 20χρονου άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του 16 χρονου αγοριού που μαχαιρώθηκε στις 8 Απριλίου 2020. Ζητούν δικαιοσύνη για όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μόρια.

Αυτό τον καιρό της πανδημίας, ένα άλλο όμως έγκλημα διαπράττεται στη Μόρια: Ο συνωστισμός και τα επακόλουθά του. Πάνω από 20.000 άνθρωποι ζούνε ο ένας δίπλα στον άλλο στον ελαιώνα της Μόριας, σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες. Δεν υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης μέσα στον καταυλισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας. Δεν υπάρχει έλεος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δειγματοληπτικά τεστ σε όλες τις δομές φιλοξενίας

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με μέτρα προστασίας του πληθυσμού των αιτούντων Άσυλο σε δομές φιλοξενίας, κέντρα υποδοχής, ξενοδοχεία, κέντρα κράτησης, αλλά και σε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω επιστολή έρχεται σε συνέχεια σειράς κοινοβουλευτικών και θεσμικών παρεμβάσεων για το ίδιο θέμα. Παράλληλα, με την επιστολή αυτή η ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά μέτρων έστω και τώρα, έστω και αργά:

Να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ, ακόμα και με κινητές μονάδες, σε όλες τις δομές φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία, τα ΠΡΟΚΕΚΑ και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε διαμένοντες και προσωπικό.Να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών με προτεραιότητα σε εκείνες που επικρατούν κακές συνθήκες διαβίωσης και έχουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.Να δημιουργηθούν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι απομόνωσης και νοσηλείας σε όλες τις δομές για την πρόληψη της πανδημίας.Να υπάρξει άμεσα μετακίνηση αυτών που νοσούν ή είναι θετικοί στον κορωνοϊό σε ξενοδοχεία και καταλύματα εκτός δομών, όπου μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας τουςΝα ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό προσωπικό των δομών και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους.

«Έστω και τώρα, είναι η ώρα η κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και να αποτρέψει τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων συνδέονται με τις δομές φιλοξενίας παρέχοντας το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από μια οργανωμένη και αποτελεσματική κρατική παρέμβαση χωρίς εκπτώσεις και περιθώρια για φαινόμενα «ανοσίας της αγέλης», τονίζει η ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα