Εμπορικά Καταστήματα: Ανοίξτε μας, είμαστε σε οριακό σημείο

Εμπορικά Καταστήματα: «Υπάρχει παράπονο από πλευράς εμπορικού κόσμου, όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων», λέει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας). Σημείωσε ότι «υπάρχει παράπονο από πλευράς εμπορικού κόσμου, όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων. Οι έμποροι είχαν την αίσθηση ότι θ’ ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου.

Είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά, κι εν τέλει δεν ανοίγουν.

Λένε ότι υπάρχει κατεύθυνση συγκεκριμένη για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι για τα μικρά εμπορικά καταστήματα, σε αυτό το επίπεδο εστιάζονται τα παράπονα, ότι «ανοίγουν αθλητικά είδη, αλυσίδες, κι εμείς όχι». Είμαστε όλοι υπό πίεση και η οποιαδήποτε αλλαγή στις προσδοκίες μας φέρνει γκρίνια.

Οι επιχειρήσεις είναι σε οριακό σημείο ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους. Με το κλείσιμό τους εδώ και έναν μήνα, με τις υποχρεώσεις του να τρέχουν και με μηδενικό εισόδημα, έχουν φθάσει στα όριά τους, εξήγησε και μίλησε για το γεγονός πως υπάρχει έλλειψη ενίσχυσης:  «Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ενίσχυσης. Ούτε τα 800 ευρώ δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων κι όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».

Και βέβαια, για το θέμα της επαναλειτουργίας, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το κλείσιμο μας βρήκε προς τα τέλη του Μάρτη, αντιλαμβάνεστε πως πάμε σε αλλαγή σεζόν, που σημαίνει νέες δαπάνες για αντικατάσταση των ειδών από χειμερινά σε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά και αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις, διότι και οι μεγάλοι προμηθευτές ζητούν εξόφληση των παραγγελιών».

K. Μίχαλος: Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια
Να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και όχι από 1η Ιουνίου, ζητεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, για τις επιχειρήσεις του Τουρισμού και της Εστιάσης.

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους.

Πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα